artikel

Woningbouw – Tiny Houses

Architectuur

Woningbouw – Tiny Houses
Tiny House, Jelte Glas. Foto: Walter Herfst

De krapte op de woningmarkt neemt inmiddels bizarre vormen aan. Onder de woningzoekende bevinden zich veelal starters, singels of empty nesters. Zij zien liever een woning waarin het wonen is teruggebracht tot de basis, kleine huisjes, Tiny Houses.

Financiële redenen kunnen ook een drijfveer zijn om voor een Tiny House te kiezen. Door de sterk gestegen prijzen bieden de huisjes een goedkoop alternatief.

Sommige eigenaren kiezen voor deze woonvorm vanuit een ideologisch standpunt. Leven in een Tiny House verkleint de ecologische voetafdruk, door het kleine woonoppervlak. Er is minder ruimte om bezittingen op te slaan, waardoor bewoners in de regel minder eigendommen hebben. De beperkte ruimte stimuleert tevens een bewustere levenswijze. Minder verspilling en minder afval zijn het gevolg. Daarnaast verbruikt een Tiny House minder energie dan een reguliere woning. De gebruikte energie wordt vaak op duurzame wijze opgewekt, vaak noodzakelijk omdat de huisjes vaak niet zijn aangesloten op gas, water en elektriciteit.

Tiny Houses, of te wel kleine huisjes staan op locaties waar grote woningbouwprojecten geen plaats kunnen vinden.  Inmiddels is de beweging zo gegroeid dat het tijd is voor het Whitepaper: Woningbouw – Tiny Houses. Download het hier

omslag WP Tiny Houses

 

Reageer op dit artikel