artikel

Woningbouw – Bouwen in CPO, PO en KO

Architectuur

Woningbouw – Bouwen in CPO, PO en KO
beeld Rufus de Vries

De woningbouw staat onder druk. Mensen gaan op zoek naar alternatieven om de verhitte woningmarkt te ontlopen. Hadden we het in een vorig Whitepaper over Tiny Houses, ditmaal richten we onze blik op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en Particulier Opdrachtgeverschap (PO).

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is een vorm van projectontwikkeling die vanuit sociale motieven wordt gestart. De toekomstige bewoners zijn hierin met elkaar opdrachtgever voor hun eigen woningbouwproject. Voor deze vorm van woningbouw worden architecten steeds vaker ingeschakeld als adviseur van de opdrachtgevers.

De bureaus hebben in dit proces een dienende rol door de bewoners zo goed mogelijk wegwijs te maken in het proces van totstandkoming van de gebouwen. Tevens werken ze daarbij in opdracht van de bewoners ook een collectief plan.

In de whitepaper ‘Bouwen in CPO, PO en KO’ lees je meer aan de hand van vijf voorbeeldprojecten over de rol van de toekomstige bewoners als opdrachtgevers.

WP CPO

Reageer op dit artikel