artikel

Wie is de Franse architect Jean Nouvel?

Architectuur

Door Harm Tilman – Vandaag is in Rijswijk in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het lang verwachte Europese Octrooibureau geopend. Het gebouw is ontworpen door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners uit Amsterdam. Wie Cees Dam is weten we wel maar wie is Jean Nouvel?

Jean Nouvel (Fumel 1945) is een Franse architect die architectuur studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs en die tussen 1967 en 1970 als assistent werkte bij Claude Parent en Paul Virilio. In 1975 opende hij zijn eigen bureau dat aanvankelijk vooral aan veel architectuurprijsvragen meedeed. In de loop van de jaren groeide dit bureau uit tot een internationale praktijk die wereldwijd inmiddels meer dan 80 gebouwen op zijn naam heeft staan. Ook won hij verschillende architectuurprijzen, waaronder in 2008 de Pritzker Prize.

Nouvel is van dezelfde generatie als de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Toch is er een opvallend verschil.  Terwijl Koolhaas onophoudelijk de ideeën van de moderne architectuur ondervraagt oen daarmee in ieder project aan de slag gaat, worden Nouvel’s projecten juist gekarakteriseerd door de zoektocht naar opvallende en complexe, visuele effecten. Hij put hierbij inspiratie uit de context, maar ook uit de cinema en uit plaatsen als luchthavens en andere moderne stedelijke landschappen.

Zijn projecten onderscheiden zich door hun conceptuele helderheid en aandacht voor de stedelijke omgeving.

Woningbouw Nemausus in Nîmes door Ateliers Jean Nouvel

Woningbouw Nemausus in Nîmes door Ateliers Jean Nouvel (1985-1987)

 

Saint-James Hotel in Bouliac door Ateliers Jean Nouvel

Saint-James Hotel in Bouliac door Ateliers Jean Nouvel (1987-1989)

 

Winkelcentrum Euralille in Lille door Ateliers Jean Nouvel

Winkelcentrum Euralille in Lille door Ateliers Jean Nouvel (1995)

 

Galeries Lafayette in Berlijn door Ateliers Jean Nouvel

Galeries Lafayette in Berlijn door Ateliers Jean Nouvel (1991-1995)

 

In zijn nooit gerealiseerde project voor de Tour sans Fins in La Défense bij Parijs wilde hij hoogbouw op laten gaan in de hemel door de toenemende transparantie van de bovenste verdiepingen. Middels de draagconstructie creerde hij een open volume waarin ruimtes over meerdere verdiepingen konden worden gemaakt.

In de Fondation Cartier te Parijs speelt Nouvel opnieuw met wat hij de esthetiek van de verdwijning nomet. Dankzij het gebruik van spiegelend glas in de gevels worden effecten gecreëerd die een bijzondere dieptewerking en uitzicht oproepen.  Het gebouw heeft drie verticale glasgevels. De eerste ligt in het verlengde van de stedelijke gevels langs de boulevard. Beide andere omsluiten het gebouw en verwijden het volume.

Lucerne Culture and Congress Centre (KKL) door Ateliers Jean Nouvel

Lucerne Culture and Congress Centre (KKL) door Ateliers Jean Nouvel (1993-2000)

 

Palais de Justice in Nantes door Ateliers Jean Nouvel

Palais de Justice in Nantes door Ateliers Jean Nouvel (1993-2000)

Lees ook

Reageer op dit artikel