artikel

Vier bureaus presenteren transformatieplannen voor Amsterdam

Architectuur

Plannen bedenken voor de transformatie van stedelijke gebieden vergt lef. En daar ontbrak het niet aan bij de pitches door architecten op het Transformatieplein. De Architekten Cie., NEXT architects, JHK Architecten en Hofman Dujardin Architecten presenteren hun plannen voor mooie ontwikkelingen in Amsterdam.

Op de eerste dag van de Provada pitchen verschillende architectenbureaus hun plannen voor drie Amsterdamse gebieden. De Architekten Cie. en NEXT architects presenteren hun ideeën voor het voormalige kantoor van KPN op bedrijventerrein Amstel III. JHK Architecten focust zich op een nieuwe invulling van Plein ’40-‘45. Bedrijventerrein Sloterdijk II komt aan bod in een pitch van NEXT architects en Hofman Dujardin Architecten presenteert een visie op de invulling van al deze gebieden.

Cengiz Caglar, senior adviseur transformatie bij de gemeente Amsterdam, roemt de inspanning van de architecten. ‘Ze hebben goed gekeken naar wat er mogelijk is en ze durven buiten kaders te treden. Dat is ook goed, want anders mis je creativiteit.’

Iconen aan de randen van de stad

Waarom zou je gebieden die toe zijn aan een opknapbeurt niet benutten als nieuwe toeristische trekker?, vragen architecten Willem Wopereis en Fabian van den Bosch van HofmanDujardin zich af in een plan dat ze Icons for Amsterdam noemen. Vooral de binnenstad heeft nu zwaar te lijden onder de toenemende toeristenstroom.

Om het centrum te ontlasten, kun je de drukte meer spreiden door toeristen naar de randen van de stad te trekken, zoals dat ook in een stad als Londen gebeurt. Zorg in elk van die transformatiegebieden voor een iconisch project, adviseren Van den Bosch en Wopereis. Het grootste aquarium ter wereld bijvoorbeeld op Plein ’40-’45 of een ‘lake walk’ over de Sloterplas om de aanwezigheid van water beter te benutten in Centrum Nieuw-West.

Paalbergweg 1-3, Amsterdam

Paalbergweg 1-3, Amsterdam

Van haven tot Stadshaven

Bart Reuser van NEXT architects denkt alvast flink vooruit in zijn schets voor de ontwikkeling van Sloterdijk II. Weliswaar is wonen de komende jaren nog niet toegestaan op het bedrijventerrein, maar het groeiplan van Reuser reikt al verder.

In de toekomst moet het nu nog geïsoleerde gebied, ingeklemd tussen spoorwegen, snelwegen en haven, in zijn visie uitgroeien tot Stadshaven Amsterdam, een volwaardig stadsdeel met ruimte voor werken, wonen en leisure, dat goede verbindingen heeft met de rest van de stad. Door de voorzichtige tegenwerping vanuit de gemeente Amsterdam dat wonen er voorlopig niet aan de orde is, laat Reuser zich niet uit het veld slaan. ‘Daarom is het een groeiplan. De Amsterdamse grachten zijn ook niet in een decennium ontstaan.’

Meer ruimte voor groen en water

Kantoren- en bedrijventerrein Amstel III, waar DutchRE het KPN-complex aan de Paalbergweg 1-3 de komende jaren een nieuwe bestemming gaat geven, is door de gemeente aangewezen als gecombineerd woonwerkgebied. Er zijn al verschillende veranderingen zichtbaar, constateren architecten Erik Vrieling (de Architekten Cie.) en Marijn Schenk (NEXT architects).

Beiden zien echter nog veel meer kansen om de mogelijkheden van het gebied optimaal te benutten. Vrieling ziet graag meer ruimte voor groen en water. De White City Campus in Londen is wat hem betreft een mooi referentieproject voor Amstel III met daarin woontorens en binnenhoven. Een betere verbinding maken met het groene achterland, ziet Schenk als kansrijke optie voor het gebied. ‘Door een robuust raamwerk van groen en blauw te maken, kunt je eilanden maken, gemengde clusters met verschillende functies en krachtige architectuur.’

Reageer op dit artikel