artikel

Verschenen: de Architect juni 2018

Architectuur

Verschenen: de Architect juni 2018

de Architect, editie juni 2018, is verschenen en staat in het teken van Werkomgeving. Tegenwoordig lijkt het kantoor alom en overal aanwezig te zijn. Onze werkplekken zijn immers ook te vinden op stations, in bibliotheken en op luchthavens, of in gebouwen waar je de ruimte kunt huren die je nodig hebt, zo veel en lang je maar wilt.

In dit nummer vragen we ons af welke antwoorden hierop architectonisch gezien mogelijk zijn. Aan de ene kant begint de kantoortypologie haar statische karakter te verliezen. Kantooromgevingen worden steeds diverser ingericht. Afgaande op bestaande en te verwachten werkprocessen van een onderneming worden ze flexibele ruimtelijke stelsels. Deze zoektocht naar diversiteit en flexibiliteit, in combinatie met de wens tot duurzaamheid, leidt tot een reeks nieuwe oplossingen voor het kantoorgebouw.

AJN_DPA_TBI_Rijswjik

Het New Main in Rijswijk wordt het nieuwe onderkomen van het European Patent Office. Ateliers Jean Nouvel – Dam & Partners Architecten – TBI Consortium New Main

Harm Tilman sprak met Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk over de rol van de opdrachtgever. Volgens hen is het belangrijk dat een nieuw project de directe vraag van de opdrachtgever overstijgt en een maatschappelijke meerwaarde meebrengt.

junimagazine_de_Architect_output_HrQka3

In het essay ‘Het Kantoor – Van traditioneel cellenkantoor naar flexplek‘ beschrijft Wim Pullen de lange geschiedenis van de huidige werkomgeving waarin veel dingen veranderen, maar ook de nodige zaken constant blijven. Projecten binnen het thema zijn onder andere het European Patent Office in Rijswijk door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten en het hoofdkantoor van Deutsche Amphibouw-werke in Ober-Ramstadt (D) door Brückner & Brückner Architecten.

Swiss Re Next door Diener & Diener Architekten in Zürich (CH)

Swiss RE Next in Zürich door Diener & Diener Architekten

Verder in het nummer onder andere:

– Foto-esay van Teo Krijgsman over het ‘Kantoor van de Architect’
– Project Swiss RE Next in Zürich door Diener & Diener Architekten
– Render Collage als portretten
– Start-Up: Studio IWT
– Scope, een overzicht van gebeurtenissen in de architectuur
– Interieur: LIOF Maastricht door N Interieurarchitecten en QO Amsterdam door Mulderblauw Architecten en Paul de Ruiter Architects
– Techniek: Stadsarchief van Delft door Office Winhov en Gottlieb Paludan Architecten
– Productnieuws van de Milaan Design Week
– Landmark: Sint-Petrus Bandenkerk in Son door Cees Geenen

Lees deze artikelen en anderen in het juninummer van de Architect

proefmaand de Architect_Mei_2018

Reageer op dit artikel