artikel

Transformatieplein: ‘Woningbouw in Zoho is no brainer’

Architectuur

Architecten deden pitches op de Rotterdamse gebieden Brainpark en Zoho voor panels van Rotterdamse deskundigen tijdens het Transformatieplein 2018.

Hoogbouw in de Rotterdamse binnenstad, kantoorflats op de campus van de Erasmus Universiteit, een vermenging van woningen, winkels, kantoren en bedrijfjes? Werkelijk alles kwam langs tijdens de twee druk bezochte ‘Rotterdamse’ sessies van het Transformatieplein. En net als opties vlogen ook de meningen over tafel. Waar de een vond dat de gemeente de regie moest houden, wilde een ander marktpartijen hun gang laten gaan.

In het eerste deel presenteerden drie architectenbureau’s hun visie op de ontwikkeling van het gebied rond Brainpark en het Erasmus-campusterrein. Het begon met een pleidooi van De Plekkenmakers om toch vooral eerst met alle stakeholders rond de tafel te zitten. Daarna legde de combinatie Studio Hartzema en Ector Hoogstad een concreet plan voor om het hele gebied te voorzien van een groene corridor, aan de westkant van Brainpark woonflats en een nieuwe ov-hub aan de Maasoever. Tenslotte nodigde architectenbureau Kraaijvanger de aanwezigen uit om verder te kijken dan de komende 25 jaar, namelijk vijfhonderd jaar. Kraaijvanger stelde voor de stad te beperken en te verdichten, en de natuur zijn gang te laten gaan in de ruimte daarbuiten.

David Hess (Kraaijvanger) geeft een pitch over de toekomst van het contrast tussen groen en stad in Rotterdam

Het panel, bestaande uit commercieel portfoliomanager Daniëlle Helderop van Stena Realty, adjunct-directeur Geert Gerritsen van Erasmus Universiteit, en directeur gebiedsontwikkeling Jos Melchers en senior stedenbouwkundige Arjen Knoester van de gemeente Rotterdam, leek vooral gecharmeerd van het concrete voorstel van Hartzema en Ector Hoogstad.

‘Gewone kantoren’ ook op de campus?

Spannend werd het even toen Melchers vlak voor de pauze aan Gerritsen vroeg of hij ‘gewone’ kantoren op de campus zou toelaten. Gerritsen had net betoogd dat de universiteit zijn vleugels wel verder in het gebied wilde uitslaan. Maar op Melchers’s vraag kwam Gerritsen niet verder dan een aarzelend: ‘De campus doet het goed zoals hij nu is’ en ‘er moet wel schaalbaarheid blijven’. Melchers drong niet aan, maar het was voor alle aanwezigen duidelijk dat de twee binnenkort verder praten.

Voor het Zomerhof-kwartier – ook wel liefkozend Zoho genoemnd – kwamen maar twee bureau’s pitchen. Het is een van de laatst overgebleven bedrijventerreintjes in het centrum. De vertegenwoordiger van Conix RBDM sprak zijn verbazing erover uit dat er überhaupt om een pitch gevraagd was. Het gebied leent zich zo goed voor woningbouw dat hij het een no brainer noemde om partijen meteen hun gang te laten gaan. Bedrijfjes zouden een mooie plaats kunnen vinden in de Hofbogen.

Ruimte voor groen, functiemenging en verdichting

Hoe anders was de visie van Powerhouse Company. Zich baserend op de kenmerkende bogen- en pilarenstructuur van het gebied pleitte dat bureau voor een combinatie van torenflats met onderin meerdere openbare verblijfslagen, op de begane grond en – voor zover dat te zien was op de slides – op dezelfde hoogte als de Hofbogen. Dat biedt volgens Powerhouse Company ruimte voor groen, functiemenging en verdichting.

Het tweede panel bestond uit Debbie Ginter van de gemeente, manager Marije Faber van woningcorporatie Havensteder, architect Jeroen Laven van bureau Stipo en Knoester. De meesten van hen betoogden dat het niet zo eenvoudig was om partijen hun gang te laten. De plaatselijke ondernemers, die zich verenigd hebben in Zoho-citizens, zijn niet van plan ‘hun’ gebied zomaar op te geven. Die houding wordt door de gemeente en Havensteder gewaardeerd.

 

Resultaten voor ‘Transformatieplein’

 

 

Reageer op dit artikel