artikel

Sint-Petrus-Bandenkerk in Son

Architectuur

In stad en land stuiten we voortdurend op gebouwen die een geweldige indruk maken maar waarvan we de architect vergeten lijken te zijn. Ditmaal een kerk in Brabant uit 1960 van architect Cees Geenen (1902-1973), van architectenbureau Oskam en Geenen te Eindhoven.

Tekst Arjan den Boer

Architect

Toen de oude gotische kerk van het Brabantse Son in 1958 afbrandde, had architect Cees Geenen het plan voor een nieuwe kerk klaar liggen. De oude kerk kampte namelijk al met ruimtetekort. De toren zou wel behouden blijven.

Geenen vormde samen met Leo Oskam het architectenbureau Oskam en Geenen te Eindhoven. Naast een dozijn kerken, ontwierp hij het Sportfondsenbad in Eindhoven (1938) en de Stoomweverij Van Besouw in Goirle (1952). Aanvankelijk werkte Geenen in de traditionalistische stijl van de Delftse School. Later liet hij zich inspireren door het modernisme, met als meest duidelijke voorbeeld de Stadsschouwburg van Eindhoven uit 1964.

Gebouw

De nieuwe kerk van Son werd in 1960 ingewijd en was volgens de bouwpastoor ‘een kerkhal als een marktplaats voor Gods volk’. Geenen hield de kerk in hoogte bewust ondergeschikt aan het monument ernaast. Het ‘vouwdak’ heeft een bijzondere betonconstructie die meer aan een fabriekshal dan een kerk doet denken. Elk van de vijf bouwdelen draagt zichzelf; er zijn dus geen losse kolommen die het zicht van de parochianen op het altaar hinderen.

De markante baksteenreliëfs aan de verdiepte voorgevel tonen vijf episoden uit het leven van Sint Petrus, de eerste paus. Ze zijn ontworpen door kunstenaar Leo Geurtjens (1924) en met behulp van houten profielen uitgevoerd door de metselaars van het plaatselijke bouwbedrijf.

Bestemming

De door kerkverlating en vergrijzing gedecimeerde parochie wil een kleiner kerkgebouw bij de oude kerktoren bouwen. De kerk uit 1960 is eind 2017 aan de eredienst onttrokken en de sloopvergunning is verleend. De grond zal aan de gemeente worden verkocht ten behoeve van een multifunctioneel gebouw en woningen.

Velen zijn om cultuurhistorische of nostalgische redenen tegen de sloop van de unieke kerk. Er zijn vergeefse pogingen gedaan om een monumentenstatus aan te vragen. Opmerkelijk genoeg is het ‘bijpassende’ gemeentehuis van dezelfde architect aan hetzelfde plein wel een gemeentelijk monument. Dit voorjaar is de sloop opgeschort vanwege de aanwezigheid van vleermuizen.

Reageer op dit artikel