artikel

European Patent Office van Nouvel en Dam geopend

Architectuur

Door Harm Tilman – Het European Patent Office is een voor Nederlandse een begrippen ongewoon gebouw dat volledig is uitgevoerd in staal en glas en ongewone dimensies kent. Dit gebouw dat de architecten Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners in opdracht van aannemer TBI Consortium New Main aan de westkant van Rijswijk realiseerden, laat de ongekende mogelijkheden voor architectuur zien. Vandaag werd het geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten realiseerden in onderlinge samenwerking een modern kantoor voor het European Patent Office en zijn 1700 werknemers. Aan de bouw van het nieuwe kantoor ging een grondige transformatie van het gebied waar EPO nu is gevestigd vooraf. De toevoeging van de glazen nieuwbouw geeft dit ensemble nieuw allure. Zodra de organisatie de nieuwe werkomgeving in gebruik heeft genomen zal het oude gebouw uit 1973 worden gesloopt en een grote spiegelende vijver het spel van weerspiegeling en doorzicht verder versterken.

Beeld Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners en TBI Consortium New Main

Hoog en slank gebouw van Nouvel en Dam

Het is voor de eerste keer dat in Nederland een dergelijk hoog en slank gebouw is neergezet. Het 26 verdiepingen tellende gebouw is een voor Nederlandse begrippen ongewoon kantoor dat is uitgevoerd met een dubbele glasgevel en dat naast werkruimtes, ook vergaderzalen, trainingscentra, sportvoorzieningen en een restaurant bevat. Naast zijn ongewone dimensies (156 meter lang, 107 meter hoog en slechts 12,5 meter diep), speelt het EPO op een bijzondere manier in op zijn locatie aan de westkant van Rijswijk en laat het de ongekende mogelijkheden zien voor betekenisverlening door architectuur.

Beeld Ronald Tilleman voor European Patent Office

Langdurige relatie van European Patent Office met Nederland

Volgens EPO-president Benoît Battistelli is het gebouw “een teken van onze waardering voor de langdurige relatie met Nederland”. Hij verwacht dat het gebouw een economische impuls voor de regio kan betekenen en zal bijdragen aan de transformatie van het omliggende gebied van de Plaspoelpolder. Daarnaast vormt een onderdeel van de inspanningen die het EPO zich getroost om state-of-the-art dienstverlening te leveren met een steeds hogere kwaliteit.

Beeld Ronald Tilleman voor European Patent Office

Openingssequentie

Ook architectonisch gezien is een bijzonder gebouw gecreëerd. Bijzonder fraai is de openingssequentie van ruimtes waarmee bezoekers en werknemers het gebouw betreden. De lobby benader je via een hellingbaan onder de enorme luifel van het gebouw. Vanuit deze lobby kun je naar de voorzieningen op de eerste twee verdiepingen of naar de daarboven gelegen kantoorverdiepingen. Ook is het mogelijk door te lopen door een lage ruimte gelegen onder de nog aan te leggen vijver, naar de zogenoemde ‘hinge’ die de schakel vormt naar de bestaande gebouwen en waar de meeste sportfaciliteit liggen.

Beeld Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners en TBI Consortium New Main

Dubbele glazen gevel

Minstens zo interessant is het spel met de dubbele glazen gevel dat op de verdiepingen worden gespeeld. Aan de zuidzijde is de ruimte tussen binnen- en buitengevel vrij fors en zijn hangende tuinen aangebracht. Vanuit de werkvertrekken levert dit een spectaculair uitzicht op het Westland op, waarbij de binnengevel weerspiegelt in de buiten gevel en de plantenbakken een verlenging lijken te zijn van de natuur buiten. Aan de noordzijde van het gebouw is de tussenruimte veel geringer en heb je een geweldig uitzicht op de Noordzee en op de schepen ie daar op weg zijn naar de haven van Rotterdam.

Beeld Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners en TBI Consortium New Main

Bijzondere ruimtelijkheid

Het resultaat is een bijzondere ruimtelijkheid die geheel in lijn is met Nouvel’s uitspraak dat hij geen leesbare ruimtes wil maken, maar “een ruimte die een mentale uitbreiding is van wat je ziet”. Jean Nouvel: “L’enjeu pour l’architecture est de créer quelque chose en plus qui ne soit pas uniquement la traduction d’une fonctionnalité et d’un budget. Il y a nécessité de ne pas se contenter de manipuler le verre, l’aluminium ou l’acier de manière ordinaire mais bien de leur ajouter quelque chose pour que l’architecture se libère en partie de son état de chose et ne soit pas pure construction.”

Beeld Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners en TBI Consortium New Main

Licht en glas

In het bereiken van deze ruimtelijkheid speelden de materialen licht en glas een bijzonder rol, zoals altijd het geval is in het werk van Nouvel. Om groene of blauwe zwemen zo veel mogelijk uit te sluiten is in nauwe samenwerking met Saint-Gobain gebruik gemaakt van het meest transparante thermische glas dat denkbaar is. Diederik Dam: “Dat maakt dat je er heel goed doorheen kunt kijken. In het glas zijn vervolgens weer folies toegepast die ervoor zorgen dat het mooi reflecteert.” Zo is een gebouw ontstaan waar je afhankelijk van positie en lichtinval nu eens doorheen kunt kijken, dan weer de Hollandse wolkenlucht in weerspiegeld zit.

Beeld Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners en TBI Consortium New Main

Lees verder

Reageer op dit artikel