artikel

Lancering Jaarboek Architectuur in Nederland 2017/2018

Architectuur

Op 8 mei is in Pakhuis de Zwijger de 31e editie van het Jaarboek ‘Architectuur in Nederland 2017/2018 gepresenteerd. Het boek wordt gezien als het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. Je vraagt je af of duurzaamheid geen issue is nu de belangrijkste spelers in dit veld ontbreken: Thomas Rau en Paul de Ruiter.

Lancering Jaarboek Architectuur in Nederland 2017/2018

Dat Thomas Rau ontbreekt is vreemd te noemen. Onlangs leverde hij het Cburg College op Zeeburgereiland Amsterdam op, in opdracht van het ROC Amsterdam.  Mogelijk viel het project buiten de deadline voor de inzendingen, maar een ander project zou vast het vermelden waard zijn geweest in het Jaarboek. Hetzelfde geldt voor Paul de Ruiter Architects. Het onlangs opgeleverde QO Hotel dat hij samen met Mulderblauw Architecten ontwierp, had niet onvermeld mogen blijven.

Blue City door Superuse Studio. De winnaar van de ARC17 Innovatie Award. Beeld: Denis Guzzo

In het Jaarboek bijdragen van:

Jacqueline Tellinga. Voor het Jaarboek voor Architectuur 2017/2018 schreef zij samen met Reinier de Graaf het artikel ‘Never waste a good crisis’. Tijdens de crisis bouwden vele kleinschalige initiatieven aan een opmerkelijk waardevolle woningbouwproductie. Het idee dat vooral professionele partijen de woningbouw ter hand kunnen nemen had nu wel ontkracht kunnen zijn. Tellinga schrijft artikelen, doceert en werkt als gebiedsontwikkelaar aan zelfbouwbuurten.

Robert-Jan de Kort. Als architect met een journalistieke interesse in zijn eigen vakgebied publiceert hij al meer dan tien jaar over architectuur en stedenbouw. In 2011 richtte hij samen met Sander van Schaik het architectenbureau De Kort Van Schaik op, in 2013 gevolgd door het internationale architectuurpodium TALKS about architecture. Sinds 2016 is Robert-Jan redactielid van het Jaarboek Architectuur in Nederland. Bekijk zijn bijdrage

Sander Heijne.  Onderzoeksjournalist Sander Heijne deed voor de Volkskrant en De Correspondent zeven jaar lang onderzoek naar de gevolgen van marktwerking in de publieke sector. Zijn journalistieke zoektocht naar de zin en onzin van het marktdenken in de publieke sector leidde in februari 2018 tot de publicatie van zijn boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Heijne geeft bij de presentatie van het Jaarboek Architectuur in Nederland zijn antwoord op de vraag in hoeverre de overheid zich met de woningmarkt dient te bemoeien.

Julius Vermeulen. Jarenlang was Julius Vermeulen als adviseur visuele communicatie bij PostNL (voorheen TNTPost) verantwoordelijk voor de vormgeving van de Nederlandse postzegels en de kunstcollectie. In die hoedanigheid was hij opdrachtgever voor ontwerpers en kunstenaars en bruggenbouwer tussen het bedrijfsleven en de kunst- en culturele wereld. Ook was hij van 2002 tot 2008 verantwoordelijk voor de PTT-Kunstcollectie. Momenteel richt hij zich voornamelijk op poststamp-design en stamp-exibitions en op EENWERK,  een kunstruimte voor tentoonstellingen, opdrachten en projecten in alle disciplines, waarin telkens één werk gepresenteerd.

Rijnstraat 8 Den Haag door OMA

De winnaar van de ARC17 Architectuur Award: Rijnstraat 8, Den Haag. Beeld: Delfino Sisto Legnanie and Marco Cappelletti

Redactie

De redactie van het Jaarboek bestaat dit jaar uit Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus voor o.a. de Volkskrant, Elsevier Juist en ArchitectuurNL), Robert-Jan de Kort (architect en medeoprichter van het architectenbureau De Kort Van Schaik) en Lara Schrijver (hoogleraar architectuur aan de Universiteit van Antwerpen).

Met projecten van de volgende bureaus:

Rademacher de Vries Architecten / STUDIO MAKS i.s.m./with Junya Ishigami / Maurer United Architects / RO&AD / Van Helmond Zuidam architecten / bureau SLA & Overtreders W / Rijnboutt / Zecc Architecten / Korteknie Stuhlmacher Architecten / NEXT architects & Claudia / Linders / OMA / PPHP / SUB office architecten / Korth Tielens / NL Architects / Kollhoff & Pols / architecten / Barend Koolhaas / Van Dongen-Koschuch / NEXIT architecten / Studio Roosegaarde / krft / de Architekten Cie. / Wessel van Geffen architecten / Superuse Studios / awg architecten/ KAAN Architecten / ANAROCHA architecture / DaF-architecten / Max Rink, Niels Tilanus / Benthem Crouwel

Tilleman_Paul-de-Ruiter_Architects_QO-Hotel

QO Hotel Amsterdam door Paul de Ruiter Architects. Beeld: Ronald Tilleman

Wil je het nieuwe jaarboek Architectuur in Nederland ontvangen? Neem dan nu een halfjaarabonnement op de Architect inclusief 25 procent korting. Profiteer direct.


Meer over Rijnstraat 8 door OMA en Blue City van Superuse Studio

 

Reageer op dit artikel