artikel

Herman Teirlinckgebouw in Brussel door Neutelings Riedijk Architecten

Architectuur

Het Herman Teirlinckgebouw bevindt zich aan het kanaal op de site van Tour & Taxis, een van de laatste grootschalige ontwikkelingslocaties in het hart van Brussel. Dit gebied zal in de komende jaren uitgroeien tot een nieuwe, hoogwaardige groene stadswijk met gemengde bestemmingen.

De opzet van het gebouw levert een gevarieerd bouwvolume op dat op een voor de hand liggende manier overgaat in de stedelijke blokken langs de Haven Avenue. Het ontwerp kiest bewust voor een duurzaam gebouw van slechts zes lagen met grote horizontale vloervelden. Dankzij de hoogte van zestig meter in de tweede lijn vormt het project een herkenbaar element in de skyline van Brussel.

Herman Teirlinckgebouw Brussel Neutelings

Het gebouw is opgezet als een gevarieerd bouwvolume op dat aansluit op de stedelijke blokken langs de Haven Avenue Beeld Filip Dujardin / Neutelings Riedijk Architects

Herman Teirlinckgebouw Brussel Neutelings

Het Herman Teirlinckgebouw is opgezet rond een binnenstraat met openbare tuinen en geïntegreerde kunstwerken Beeld Filip Dujardin / Neutelings Riedijk Architects

Het Herman Teirlinckgebouw is opgezet rond een binnenstraat in de lengteas van het gebouw. Alle openbare functies, zoals restaurant, zalen, auditoria, expositieruimte en vergadercentra zijn te vinden aan deze binnenstraat met twee openbare tuinen en geïntegreerde kunstwerken. Op de verdiepingen daarboven liggen rond twee grote kassen de kantoorverdiepingen. Dit creëert een compact en helder gebouw met veel natuurlijk licht. Het gebouw heeft in België de hoogste duurzaamheidsscores behaald.

Herman Teirlinckgebouw Brussel Neutelings

Ornamenten als de trapleuningen van Jacobs en de plafondringen van Sofie Nys, Pieter Vermeersch en Aglaia Konrad verlenen aan het gebouw zijn identiteit als werkplek voor Vlaamse ambtenaren Beeld Filip Dujardin / Neutelings Riedijk Architects

Herman Teirlinckgebouw in Brussel door Neutelings Riedijk Architecten

Opdrachtgever VAC De Meander NV (Extensa Group NV, Participatie Maatschappij Vlaanderen NV)
Promotor Project T&T NV, Brussel
Huurder Vlaamse Overheid
Gebruikersbegeleiding Het Facilitair Bedrijf, Vlaamse Overheid
Eigenaar Baloise Group
Architectonisch ontwerp Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam i.s.m. CONIX RDBM Architecten, Brussel en Bureau Bouwtechniek, Antwerpen/Brussel
Projectleider Dieter De Vos Architecten, Brussel
Constructief ontwerp Ney + Partners, Brussel
Bouwfysisch ontwerp Studiebureau Boydens, Groot-Bijgaarden
Ontwerp technische installaties Studiebureau Boydens, Groot-Bijgaarden
Akoestisch advies Scala Consultants, Leuven
Brandveiligheid Arcadis, Brussel
Kostenadvies Bureau Bouwtechniek, Antwerpen/Brussel
Veiligheidscoördinatie Probam, Erembodegem
Plannings- en duurzaamheidsadvies BoPro, Gent
Interieurontwerp publieke delen Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam
Landschapsarchitect (exterieur) Bureau Bas Smets, Brussel
Landschapsarchitect (binnentuinen) Avantgarden Studiebureau voor Tuin- en Landschapsarchitectuur, Wijnegem
Kunstintegratie Henri Jacobs (gevelreliëfs en borstweringen trap), Pieter Vermeersch, Brussel, Sophie Nys, Brussel, Aglaia Konrad, Brussel (plafondcirkels), Charlotte Van den Broeck, Antwerpen (gevelgedicht)
Programma multifunctioneel kantoorgebouw voor de Vlaamse Overheid met open en gesloten kantoren volgens de principes van het Nieuwe Werken. Bezetting circa 2.600 ambtenaren. Ontvangstruimten, vergaderzalen, auditoria, restaurant, cafetaria, expositieruimte, sportfaciliteiten, binnentuinen, ondergrondse parking met 300 parkeerplaatsen en fietsenkelder voor 200 fietsen
Oppervlakte 66.500 m2 bvo
Locatie Tour & Taxis-site, Havenlaan 88, Brussel
Ontwerp mei 2013
Start bouw april 2015
Oplevering augustus 2017

Foto's

Reageer op dit artikel