artikel

Nominaties VKG Architectuurprijs 2018 bekend gemaakt

Architectuur

De jury van de VKG Architectuurprijs 2018 heeft haar nominaties bekend gemaakt. In de categorieën nieuwbouw en renovatie nomineerde ze in totaal zes projecten waarin kunststof kozijnen op innovatieve wijze zijn verwerkt en architectonisch ingezet.

Met VKG Architectuurprijs 2018 wordt binnen de opgaven van nieuwbouw en renovatie de aandacht gevestigd op het kunststof kozijn als een serieus alternatief voor kozijnmaterialen. De doelgroep bestaat uit architecten, architectenbureaus en opdrachtgevers.

Renovatie

De genomineerde projecten in de categorie renovatie zijn:

Zuringhof in Tilburg door architectenbureau De vierde Toren

Voor de huid is een stucvorm gekozen met een opvallende groene kleur en structuur, als verwijzing naar het kruid Zuring en de straat waarin het gebouw is gelegen. De geprofileerde witte kunststof kozijnen vormen binnen dit architectonisch spel een belangrijk accent in de uitstraling van het gerenoveerde gebouw.

Gasthuyspoort in Breda door Bedeaux de Brouwer Architecten

Project Gasthuyspoort bestaat uit de transformatie van de voormalige kantoren van de Sociale Dienst naar 33 appartementen, 6 luxe woningen, een commerciële plint en 20 parkeerplaatsen in het voormalige archief in de kelder.

Transformatieproject Nassaukade in Rijswijk door Dal architecten

In Rijswijk aan het water de Vliet is het voormalige kantoorgebouw getransformeerd naar woningen. Met de ‘transformatie’ in de gemeente Rijswijk wordt de kantorenleegstand aangepakt. Totaal zijn er 25 luxe appartementen gerealiseerd

Nieuwbouw

De drie nominaties in de categorie nieuwbouw zijn:

Nesciohove in Zoetermeer door Nouwensroover architectuur

In een kort tijdsbestek is een Integraal Kindcentrum gerealiseerd voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Een compact ontwerp met veel ruimtelijke kwaliteit. Het ontwerp kreeg de complimenten van welstand.

Circulair Pit Lab in Amsterdam door DOOR architecten

Het PIT Lab is een circulaire huisvesting van DOOR Architecten, gemaakt van hergebruikte, herbruikbare en bio-based materialen. Er is onder andere gebruik gemaakt van afgedankte kunststof kozijnen uit een woonwijk in Huizen. De kozijnen zijn geadopteerd en krijgen zo een langer leven.

Urban Lofts in Zwaag door Global Architects

Het gebouw ‘Urban Lofts’ bestaat uit 19 appartementen. Het is een initiatief van Global Architects en MijnWoonID en is ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Bij Urban denkt architect Arther Nuss aan stads en minimalistisch. Urban staat volgens hem voor stoer bouwen.

Samenstelling jury

De jury van de VKG Architectuurprijs 2018 bestaat uit Mark Graafland (Bureau Kroner architecten), Bart van Kampen (de Zwarte Hond), Rick Wessels (voorzitter, Biq architecten), Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

VKG Architectuurdag

De winnaars van de VKG Architectuurprijs worden bekend gemaakt tijdens de VKG Architectuurdag, op 28 mei om 14:00 uur in Stadstheater De Kom in Nieuwegein. Tevens wordt de publieksprijs uitgereikt. Richard van Hooijdonk, een van de meest gevraagde trendwatcher en fururist van Nederland, is gevraagd een blik te werpen in de toekomst van de bouw.

VKG Keurmerk

De VKG Architectuurdag staat in het teken van architectuur en hoogwaardige kunststofoplossingen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Om dit te bevorderen, heeft de VKG het VKG Keurmerk ontwikkeld dat in Nieuwegein aan de vakgemeenschap zal worden gepresenteerd.

Meld je aan

Als je aanwezig wilt zijn bij de VKG Architectuurdag, kun je je hier aanmelden

Lees ook

 

 

Reageer op dit artikel