artikel

Lees nu het nieuwe Digimagazine Architectuur en Zorg

Architectuur

De ontwikkelingen in de zorg volgen elkaar razendsnel op. Hoe dragen architecten bij aan een prettige omgeving die het proces van genezing ondersteunt? Welke kansen liggen er nu de overheid inspeelt op een participatiesamenleving? In het nieuwe Digimagazine bespreken we diverse projecten en ontwerponderzoeken die inspelen op deze vragen.

Direct naar het Digimagazine >

Ziekenhuizen

De nieuwe ideeën over goede zorg hebben ook hun weerslag op de bestaande ziekenhuizen. Architecten krijgen tegenwoordig de vraag om een omgeving te creëren die het proces van genezing ondersteunt. Dit komt goed naar voren in het nieuwe ontwerp van Steven Holl Architects voor het kankercentrum Maggie’s Centre Barts in Londen. Willem Wopereis bespreekt het speelse gebouw met een lichte, translucente gevel.

Dichter bij huis is het Erasmus MC in Rotterdam door EGM architecten. In een video spreekt Willemineke Hammer met Harm Tilman over de ontwikkelingen rondom het grootste universitair medisch centrum van Nederland. EGM architecten transformeert de verzameling losse gebouwen naar een nieuw complex waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. Pieter Graaff gaat verder in op de stedebouwkundige inbedding van het complex.

Digimagazine Architectuur en Zorg

Volgens Ellen van der Wal (Vakwerk architecten) vertegenwoordig je als architect de gebruikerswensen van de patiënt. In een video interview met Marieke Giele vertelt ze over het ontwerpproces van het Isala Diaconessen ziekenhuis in Meppel. Aan de hand van kartonnen mock-ups komen ze tot verbeterpunten voor het definitieve ontwerp.

Participatiesamenleving

De actuele veranderingen in het zorglandschap stellen zelfredzaamheid en een wijkgerichte aanpak centraal. In deze participatiesamenleving ontstaat een zoektocht naar een grenstypologie tussen zorginstelling en woningbouw. Willem Wopereis bespreekt het ontwerpend onderzoek van GAAGA naar Het Leidse Gasthuis.

Mauroparravicini architects en Laura Alvarez Architecture deden eveneens onderzoek naar de mogelijkheden voor een hedendaags gasthuis. Met het voorstel voor een Gasthuis van Welzijn komen ze tot een nieuw type gebouw, dat buiten de institutionele zorg om de sociale cohesie en zorguitwisseling in buurten helpt te versterken. Pieter Graaff bespreekt de mogelijkheden om informele zorg meer ruimte te geven in de woonomgeving. Hij doet een oproep op om werk maken van zorgneutrale wijken.

Digimagazine Architectuur en Zorg

Direct naar het Digimagazine >

Ouderen

Als laatste zoomen we in op nieuwe woonvormen voor ouderen. Door bezuinigingen in de zorg hebben veel traditionele verzorgingshuizen hun deuren gesloten. Tegelijkertijd zorgt de vergrijzing voor een toenemende vraag naar seniorenwoningen. Dit leidt tot een zoektocht naar nieuwe woonvormen voor ouderen.

Marieke Giele bespreekt de Kangoeroewoning in Amsterdam door Lilith Ronner van Hooijdonk en Astrid de Wilde gaat in op de rol die architectuur speelt bij het voorkomen van eenzaamheid bij ouderen. Tot slot blikt Harm Tilman vooruit op de toekomst van de zorgarchitectuur. Hij voorziet een groeiende aandacht voor collectieve woonvoorzieningen, waar zelfstandige ouderen samen met anderen leven om de eenzaamheid tegen te gaan.

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Architectuur en Zorg >

Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Reageer op dit artikel