artikel

Museum De Lakenhal van HCVA en Harrap bereikt hoogste punt – Blik op de bouw

Architectuur

Het Museum de Lakenhal is een ontwerp van het Rotterdamse bureau Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (HCVA) en het Londense bureau Julian Harrap Architects. De restauratie en uitbreiding is in volle gang. Vandaag werd in een select gezelschap het hoogste punt gevierd. Naar verwachting zal het museum in het voorjaar van 2019 zijn deuren voor publiek openen.

De werkzaamheden aan Museum de Lakenhal, een ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Julian Harrap zijn in oktober 2016 gestart. Het museum is sinds de sluiting ontruimd en zal naar verwachting in het voorjaar van 2019 zijn deuren voor het publiek weer openen. Vandaag is het hoogste punt bereikt.

Nieuwe tentoonstellingszalen

Blikvanger van het vernieuwde museum zijn de twee tentoonstellingszalen die aan de zijde van de Lammermarkt liggen en 450 vierkante ruimte toevoegen aan het museum. In deze zalen vinden straks de tijdelijke tentoonstellingen plaats. De bestaande collectie zal worden getoond in de gerestaureerde oudbouw aan de Singel.

Slimme daken

De nieuwe zalen zijn uitgerust met wat Minke Schat van het museum slimme daken noemt en die bovendien zorgen voor natuurlijk licht in de zalen. De nieuwbouw heeft op deze wijze ook een verbinding gekregen met de achterzijde van het bouwblok. Vanuit de zalen heeft de bezoeker een indrukwekkend uitzicht op de molen.

Centraal binnenhof

De nieuwe zalen en de eerdere bouwdelen (uit 1640, 1890 en 1921) worden op een logische manier met elkaar verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ van de oude Laecken-Halle te heropenen. Deze Achterplaets staat in directe verbinding met de historische entree van het museum aan de Singel.

Gevels van baksteen

Komende periode wordt ook aan de gevels verder gewerkt. Architect Ninke Happel: ‘Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken uit een warme, grijs gemêleerde baksteen; hetzelfde gevelmateriaal als van de andere gebouwen, maar onderscheidend in kleur. Door een menging van een drietal kleisoorten in combinatie met een geïnnoveerd, dubbel bakproces ontstaat een genuanceerd palet van grijstinten, dat doet denken aan de beroemde Hollandse wolkenluchten uit de 17e-eeuwse schilderijen, zoals van de Leidse schilder Jan van Goyen.’

Museum de Lakenhal te Leiden in aanbouw, februari 2018 Beeld Buro JP

Het plaatsen van de schaaldaken Beeld Buro JP

De kleine tentoonstellingszaal in de uitbreiding van het museum aan de Lammermarkt Beeld Buro JP

De grote tentoonstellingszaal in de nieuwbouw Beeld Buro JP

Doorkijk naar de Achterplaets Beeld Buro JP

De Achterplaets Beeld Buro JP

De renovatie van een galerij in de oudbouw Beeld Buro JP

 

Foto's

Reageer op dit artikel