artikel

Nanne de Ru over hoogbouw en verstedelijking – een analyse

Architectuur

Door Harm Tilman – Het Rotterdamse bureau Powerhouse Company is bezig met een sterke reeks hoogbouw projecten in Nederlandse steden. de Architect interviewde Nanne de Ru en vroeg hem over zijn benadering van hoogbouw. Moet je het wel doen? Wat zijn de succesfactoren?

ARC17 Oeuvre Award winnaar Kees Christiaanse vroeg zich onlangs hardop af of bij de komende verdichting en hoogbouw in Rotterdam de regie van de stad niet dient te worden versterkt. Met Nanne de Ru treedt een nieuwe generatie aan die een gehele andere kijk op dit soort fenomenen heeft. Volgens De Ru kun je beter pragmatisch per plek kijken wat je daar kunt doen. Dat werkt ook beter in het overleg met de omwonenden.

Hoger bouwen

De Ru is van mening dat je op heel veel plekken in Rotterdam hoog kunt bouwen. In het gesprek geeft hij bovendien aan dat Rotterdam wat hem betreft best hoger mag bouwen. De woondruk op de stad is zo groot geworden dat dit ook kan. Wat dit betreft heeft Rotterdam het tij mee. Nederland wordt internationaal gezien als een goed land om te investeren. Rotterdam zou van deze aanwas aan investeringskapitaal enorm kunnen profiteren.

Monografie Architectuur over ‘Wonen in hoge dichtheid’

Monografie Architectuur

Er verrijzen steeds meer hoogbouwprojecten in Nederlandse steden. In deze monografie bespreken we de kansen die deze vorm van verdichting biedt.
Lees meer >

Stedelijk wonen

In het debat over hoogbouw neemt de Ru een heldere positie in. Hoogbouw is een verrijking van de stad. Met de veronderstelling dat hoogbouw een inefficiënte bouwwijze zou zijn, veegt hij de vloer aan. Maar belangrijker, met hoogbouw maak je een andere manier van stedelijk wonen mogelijk dan middelhoogbouw of laagbouw. De aantrekkelijkheid van wonen in hoge dichtheid is dat je midden in de samenleving woont, verschillende mensen om je heen hebt en in een cultureel rijk gebied leeft.

Complexiteit van projecten

Met zijn bureau is De Ru de laatste tijd extreem succesvol als het gaat om hoogbouw projecten in een stedelijke setting. De Ru: “We hebben veel expertise opgebouwd en we onderkennen de complexiteit van projecten op stedelijke locaties. We weten inmiddels hoe we hier mee moeten omgaan. Als architect ben je vaak toehoorder bij discussie over dingen waar je sterk mee hebt te maken maar waarin je niet de ‘final say’ hebt. Dat vraagt om een andere positie van een architect.”

Strategische benadering

Anders dan bij de vorige generatie hoogbouw projecten gaat het nu veel meer om de strategische benadering met betrekking tot delen van de stad. Ook Nanne de Ru onderkent dit: “Architectuur is onderdeel geworden van het totaal, maar staat niet meer centraal.” Wat dan wel? In het interview passeren de kritische succesfactoren de revue: de stedelijke mix aan woningen, de dialoog met de opdrachtgever, een openbare gevel aan de straat, de relatie tussen architectuur en engineering.

Powerhouse breidt managementteam uit

Karakters in de skyline

Hoogbouw projecten zijn te beschouwen als beheerste injecties in de stad. Nanne de Ru vergelijkt het met stoelen, volgens hem zijn dit karakters die in een ruimte staan. “Je kunt je afvragen wat die karakters met elkaar doen rond een tafel. Met torens is het niet anders. Een toren in een skyline is een karakter dat vertelt over wat daar is.” De torens van Hans Kollhoff en Christian Rapp in Den Haag laten dat op een mooie manier zien. Ze stralen door hun gedegenheid, stedelijkheid en neutraliteit uit dat het ministeries zijn. Het is precies deze kwaliteit die De Ru in zijn werk ook wil bereiken.

Video: Bekijk hier het volledige interview van Harm Tilman met Nanne de Ru >

 

 

Hoogbouwprojecten van Powerhouse Company


Powerhouse Company, Amsteltoren, Amsterdam, 27.000 m2


Powerhouse Company, Baan Toren, Rotterdam, 21.000 m2

Powerhouse.jpg
Powerhouse Company en DELVA Landscape Architects, Koningin Julianaplein, Den Haag, 47.000 m2


Powerhouse Company en ZUS, District E, Stationsplein Eindhoven, 70.000 m2


Powerhouse Company, De Bunker, Eindhoven

Reageer op dit artikel