artikel

John van de Water (NEXT Architects) reageert op bezoek Koningin Maxima

Architectuur

Op een korte tussenstop op weg naar de Olympische Spelen in Pyongyang maakte ons Koninklijk echtpaar op uitnodiging van de Chinese president een tussenstop in Peking. De koning bleef een dag, Koningin Maxima had een tweede dag ingepland. Op die tweede dag, donderdag 7 februari bracht zij een bezoek aan het daar sinds 2003 gevestigde architectenbureau NEXT Architects.

John van de Water (NEXT Architects) reageert op bezoek Koningin Maxima

In een korte reactie tegen ‘De Peking’ zegt John van de Water, directeur van NEXT Architects China, hierover:

‘Behalve dat het belangrijk is voor ons bureau is de vraag interessanter wat een projectbezoek sowieso economisch betekent. Ik heb de mogelijkheid gehad om in 14 jaar drie maal een ontmoeting te hebben gehad met het Koningspaar en het fascineert mij wat zo’n bezoek voor het bedrijfsleven teweeg brengt. Uit het bezoek blijft dat ons Koningshuis veel meer als een cultureel fenomeen wordt beschouwd, anders dan een economisch of politiek iets waardoor ze overschrijdende onderwerpen op de kaart kunnen zetten en dat ook doen.

Karaoke en plichtsbesef zijn in China evenveel waard. In ons geval zeker

Een projectbezoek draagt heel veel bij aan de identiteit van Nederland in het buitenland, dus ook in China, en dat opent deuren voor het bedrijfsleven. En daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn. Als soort voorbeeld kan ik het hebben over een groot stadsuitbreidingsproject waar we mee bezig zijn ten zuiden van Peking.  Daarin zijn we bezig met water (huisvesting) en de omgang met oude gebouwen. De aanleiding dat wij bij de burgemeester aan tafel konden zitten komt door eerdere staatsbezoeken en door zijn kennis en beeld van Nederland dat hij heeft gevormd door eerdere staatsbezoeken. Naast een goed plan is dit dus ook belangrijk bij de beeldvorming van de opdrachtgever. Het is geen garantie, maar deuren openen zich makkelijker.

Maxima en John van de Water tijdens het bezoek aan Peking in 2018 Foto Olli Geibel

Foto: Olli Geibel

Wat zijn de do’s en don’t voor Nederlandse bedrijven in China?

Van de Water: Heel veel….in mijn boek ‘Je kunt China niet veranderen, China verandert jou’ dekt de titel de lading. Als je in China komt als Nederlander kun je heel veel meenemen aan bagage en alles wat je geleerd hebt. Het belangrijkste is dat je beseft dat je nog heel veel moet leren en verleren. Je zult heel veel moeten afleren. Legio voorbeelden. Het eerste wat in me opkomt: een aantal jaren geleden heb ik dagen aan een groot project gewerkt voor een opdrachtgever die ons plan zag van een grote toren. Hij leek niet helemaal enthousiast over het resultaat. Na afloop van de presentatie gingen we met hem naar een diner en daar vertelde hij, ‘ik geef je nog een week om drie nieuwe voorstellen te maken’. Mijn eerste (Nederlandse) reactie was, we moeten nu terug naar kantoor om direct aan de slag te gaan. We stoppen met dineren en gaan hieraan werken, vooral met zo’n korte tijd om dit te doen. Mijn Chinese partner was heel blij was met dit voorstel. Toen we na het diner door moesten naar de karaoke en ik voorzag dat we de hele nacht moesten gaan zingen, wilde ik nog een keer terug naar kantoor om verder te werken. Onze Chinese partner reageerde tegenovergesteld. Wat bleek, deze avond was nog veel belangrijker dan de hele volgende week om aan het plan te werken. Sociale en bestendige relaties en vertrouwen krijgen, de dingen die typisch zijn voor China, zijn gewoon echt waar.

Lees ook: NEXT architects China krijgt Koningin Máxima op bezoek

Lees meer resultaten over NEXT Architects

 

 

Reageer op dit artikel