artikel

John van de Water: ‘in China werkt NEXT Architects aan een gevarieerd programma’

Architectuur Premium

Na de oprichting van NEXT Architects in 1999 ontstond eind 2004 de ambitie om een vestiging in China te openen. John van de Water vertrok met slechts een rugtas met daarin een laptop naar Beijing en moest de verwachtingen van het bureau bijstellen. In een vierdelige serie waarin John van de Water terugblikt en vooruit kijkt door middel van een aantal vragen die wij hem stelden, neemt hij je mee naar de wereld van de Chinese architectuurcultuur. Vandaag deel 2: Werken aan een gevarieerd programma.

Aan welke projecten werken jullie in China, transformatie, nieuwbouw en ook woningbouw?

Het ‘Building on two Cultures’ heeft ons een zeer gevarieerd portfolio met gerealiseerde projecten opgeleverd. En net als ons bureau in Amsterdam, lijkt onze opdracht-portefeuille in China steeds gevarieerder te worden. Het grootste deel van ons werk in China bestaat inmiddels uit culturele en openbare gebouwen. Verder werken we aan meubels, bruggen, hotels, kantoren, duurzame kantoortorens, zogenaamde ‘mix-use’ projecten en in mindere mate aan woningbouw. Afgelopen jaar hebben we twee regionale projecten gewonnen die de komende jaren uitgevoerd moeten gaan worden: een landschappelijk transformatie project met een stadsuitbreiding en een ruraal project met een zwaartepunt op ecologisch toerisme.

NEXT Architects China Bank De Stijl als onderdeel van een De Stijl Tentoonstelling

De Stijl-BJDW – een bank uit zig-zag stoelen, als onderdeel van een De Stijl tentoonstelling voor de Beijing Design Week 2017

Beijing Times Square – mix-use complex voor startups in media en film, ondergrond bevinden zich 21 IMAX theaters in verschillende grootte.

Belt and Road initiative

Nieuw in ons portfolio zijn projecten in de navolging van het zogenaamde ‘Belt and Road initiative’ van de Chinese overheid. Het ‘Belt and Road initiative’ staat voor verdere verbinding en samenwerking tussen inmiddels 68 landen. Het is een van de grootste ontwikkelingsprojecten in de geschiedenis van de wereld en omvat zo’n 65 procent van de wereldbevolking en 40 procent van het mondiale BNP. De focus lag voornamelijk op infrastructuur, grondstoffen, energie en ligt in toenemende mate ook in vastgoed.

NEXT Architects China-CREATIVE-DESIGN-DISTRICT-03

CDD – Creative Design District, mixed use complex voor creative industry en lofts

Lianjiang – Butterfly Bay, woningbouw project in Fujian Provincie met maximale integratie tussen natuur en wonen

State Grid - Hoofdkantoor voor China State Grid op het voormalig Wereldtentoonstelling terrein in Shanghai. Leed Platinum. Totaal bestaat dit project uit vier kantoortorens, samen 180.000m2

State Grid – Hoofdkantoor voor China State Grid op het voormalig Wereldtentoonstelling terrein in Shanghai. Leed Platinum. Totaal bestaat dit project uit vier kantoortorens, samen 180.000m2

In navolging van het ‘Belt and Road initiative’ zijn we nu bezig met twee hotel projecten in Sri Lanka in opdracht van Chinese ontwikkelaars. Het bureau in Amsterdam heeft recentelijk Chinese investeerders op bezoek gehad, die interesse hebben in de ontwikkeling van projecten in Nederland. Binnen ons bureau speculeren we al dat dit fase vier is: het begin van de alom vertegenwoordiging van de Chinese cultuur in de verdere ontwikkeling van de wereld.

Lees ook:

 John van de Water: het succes van NEXT Architects in China
Deel 1: John van de Water: het succes van NEXT Architects in China
Na de oprichting van NEXT Architects in 1999 ontstond eind 2004 de ambitie om een vestiging in China te openen. …

Foto's

Reageer op dit artikel