artikel

Betonnen buisappartementen als verdichtingsoplossing

Architectuur

De buiswoningen van James Law Cybertecture, een studio in Hong Kong, kunnen een uitkomst bieden in wereldsteden met een (te) grote vraag naar woningen. Het bureau ontwikkelde een prototype voor goedkope, stapelbare micro-woningen in betonnen buizen, die in openingen tussen gebouwen passen.

Betonnen buisappartementen als verdichtingsoplossing

Onder de naam OPod Tube Housing worden 2,5 meter brede betonwaterbuizen getransformeerd tot woningen van 9,29 vierkante meter, met deuren die kunnen worden ontgrendeld met behulp van smartphones. James Law, oprichter van de architectuurstudio ziet de buiswoningen als betaalbare starterswoningen voor jongeren, zo vertelde hij aan Dezeen.

Opod James Law Cybertecture Micro appartementen Hong Kong

Het OPod-project is op dit moment nog steeds een concept, maar de architect heeft een prototype gebouwd om te laten zien hoe een typisch huis eruit zou kunnen zien. Binnen de gebogen betonnen muren, bevat het huis voorzieningen voor wonen, koken en baden. Een volledig glazen voorpaneel doet dienst als deur en raam. Extra daglicht wordt geboden door verlichtingsstrips onder de planken en een intrekbare lamp in de muur.

Opod James Law Cybertecture Micro appartementen Hong Kong

De binnenwanden zijn witgekalkt, waardoor de industriële esthetiek minder wordt, terwijl een vlakke houten vloer is geïnstalleerd om het voor de bewoner gemakkelijker te maken zich te verplaatsen. Een bank/stoel kan worden neergeklapt om ook als bed te functioneren, waarbij de kussens als matras worden verdubbeld. Er is ook ruimte voor een minikoelkast, een magnetron-kookplaat, een rail om kleren aan te hangen en een standaard om een koffer op te plaatsen. Het achterste deel van de buis is afgeschermd tot een badkamercompartiment met een douche en een toilet. De ronde wanden zijn betegeld met witte zeshoekige tegels en de vloer is bedekt met planken met latten voor afvoer.

Opod James Law Cybertecture Micro appartementen Hong Kong

Opod James Law Cybertecture Micro appartementen Hong Kong

Hong Kong

Hongkong wordt door de groeiende bevolking geconfronteerd met een huisvestingscrisis veroorzaakt door torenhoge onroerendgoedprijzen en de beperkte hoeveel grond door de geografie van het eiland. In de Demografia Housing Affordability Survey van 2017 stond volgens Hong Kong de minst betaalbare woningmarkt ter wereld. De overheid ziet zijn voorstel niet als een permanente oplossing voor de crisis, maar gelooft wel dat het ontwerp tijdelijke verlichting zou kunnen bieden aan bewoners die op korte termijn iets betaalbaars willen.

Opod James Law Cybertecture Micro appartementen Hong Kong

Volgens de bedenker kosten de micro-appartementen ongeveer 12.000 euro aan fabricage en kunnen zij voor minder dan 350 euro per maand worden verhuurd. De gemiddelde huurprijs voor een appartement met een slaapkamer in het centrum van Hong Kong bedraagt momenteel bijna 1700 euro.

Het project is nog een experimentele fase maar de lokale overheid is in onderhandeling om proefwoningen te realiseren.

Bron: Dezeen

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel