artikel

Wat haalde het nieuws in 2017?

Architectuur

In 2017 kon je merken dat architecten weer opgelucht konden ademhalen. Meer opdrachten stroomden binnen bij de bureaus waaronder veel transformatieprojecten en hoogbouwprojecten, met name in Rotterdam. Bewijs van de oplevende markt onder architecten blijkt wel uit het record aantal inzendingen voor de ARC17 Awards. Ook de prijsuitreiking en het middagprogramma waren volledig volgeboekt. Het evenement was zelfs trending topic die dag.

De vraag naar woningen in de grote steden is groot, de gemeente Den Haag wil bijvoorbeeld in 2040 uitgroeien tot een stad van 666.000 inwoners. Daarvoor zijn ruim 50.600 nieuwe woningen nodig, dit levert de komende jaren mooie opdrachten voor architecten en stedebouwers op. Maar ook landschapsarchitecten profiteren hier natuurlijk van.

In Rotterdam, waar 50.000 nieuwe woningen nodig zijn, en in Amsterdam speelt de verdichtingsproblematiek eveneens een grote rol net zoals in andere steden. Nieuwe initiatieven worden door de gemeenten ontwikkeld waardoor complete nieuwe stadswijken verschijnen. De banken vrezen voor een nieuwe woningbouwbubbel.

Het is in 2018 afwachten of dit ook inderdaad gaat spelen. In 2017 waren veel bezoekers van onze site geïnteresseerd in de hoogbouwprojecten, de berichten over de Zalmhaventoren in Rotterdam (nummer 1), District E in Eindhoven (2) en de toekomstige megatoren in Rotterdam (6) zijn hier het bewijs van.

Architecten blijven ondanks de oplevende markt kritisch. Zo werd het plan van Frits van Dongen en Patrick Koschuch voor House of Delft (nummer 3 in de top 10) zwaar bekritiseerd. Voor- en tegenstanders hebben een mening over het project. Die variëren van mooi tot ontzettend lelijk.

Ook Daan Roosegaarde blijft het nieuws halen. Na zijn optreden in Vara’s College Tour, waarna iedereen over de jonge ontwerper heen buitelde, liet hij in 2017 van zich spreken door het kunstwerk op de Afsluitdijk (nummer 5).

Waar ging de grootste interesse naar uit van onze bezoekers? Onderstaand een overzicht.

Meest gelezen nieuws van 2017

1. Groen licht voor Zalmhaventoren, hoogste gebouw Nederland

Zalmhaventoren Rotterdam

Na tien jaar juridisch en politiek getouwtrek mogen AM en Amvest de Zalmhaventoren in Rotterdam realiseren. Alle bezwaren tegen de bouw zijn door de Raad van State definitief verworpen. Met in totaal 218 meter wordt het gebouw naar ontwerp van Dam & Partners en Kaan Architecten veruit het hoogste gebouw van Nederland.

2. Powerhouse Company & ZUS winnen Stationsplein Eindhoven met plan ‘District E’

District E stations plein Eindhoven

beeld: Powerhouse Company

Met drie uitwaaierende torens is plan District E geselecteerd voor de besloten prijsvraag voor de ontwikkeling naast Eindhoven Centraal. Powerhouse Company en ZUS werkten samen met ontwikkelaar Amvest aan het voorstel. De 70.000 vierkante meter grote torens worden breder richting maaiveld, waardoor op dit niveau brede plinten ontstaan die aansluiten op de bestaande openbare ruimte en een nieuw stadsplein introduceren.

3. House of Delft als ode aan de pioniers van de stad

House of Delft door Frits van Dongen

De innovaties en hun ontdekkers van Delft vormen het uitgangspunt voor House of Delft. Een project waarin de pioniers van Delft worden geëerd. Vanwege hun buitengewone prestaties op het gebied van ambacht, wetenschap, kunst, techniek en hightech innovatie. House of Delft komt op de kop van de Spoorzone, naast station Delft Centraal op een steenworp afstand van de historische binnenstad.
Lees ook:
House of Delft – de reacties
House of Delft vs Zaanstad. Imitatie of origineel?

4. En de winnaars van de ARC17 Awards zijn….

def_Winnaars ARC17

Beeld: Elvins fotografie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam zijn de prijzen voor de allerbeste projecten van Architectuur, Interieur, Meubel, Detail en Innovatie uitgereikt. Ook nam Kees Christiaanse (KCAP) de ARC17 Oeuvre Award in ontvangst. Daarnaast is Gert Kwekkeboom onderscheiden met de ARC17 Jong Talent Award. Met de ARC Awards wil de redactie creatieve, ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

5. Video Icoon Afsluitdijk Daan Roosegaarde

Lichtpoort-Concept-Visualisatie-Studio-Roosegaarde

Lichtpoort Studio Roosegaarde

Vanaf 17 november 2017 zijn de werken van Icoon Afsluitdijk te zien. Studio Daan Roosegaarde presenteert de projecten Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature. De werken zetten de Afsluitdijk opnieuw in het licht. Voor wie binnenkort niet afreist naar het Icoon op de Afsluitdijk is het hier in twee korte video’s te bekijken.
Lees ook: Roosegaarde’s Icoon Afsluitdijk opent op 17 november

6. Megatorens vlak naast Rotterdam Centraal

Impressie uit de Welstandsparagraaf ‘Rotterdam Central District’ uit 2010 opgesteld door Maxwan Architects

Na jaren van stilstand kondigt zich weer grootschalige kantoorbouw aan in Rotterdam. De gemeente zet niet één, maar twee prominente plekken vlak naast het Centraal Station in de verkoop. Daar kunnen torens van wel 180 meter verrijzen.

7. Bouwstart De Lorentz Leiden

Lorentz Neutelings Riedijk

De bouw van De Lorentz in Leiden is officieel gestart. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architects is de eerste stap in de transformatie van het gebied rond Station Leiden Centraal naar een levendige buurt die zorgt voor de verbinding tussen het oude stadscentrum en het station.

8. Kees Christiaanse ontvangt ARC17 Oeuvre Award

Kees Christiaanse, foto Dik Nicolai

Kees Christiaanse (KCAP) is dit jaar onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award. Hij krijgt hem voor zijn werk, zijn eigenzinnige visie op de stad en zijn manier van werken die volstrekt uniek is. De jury onder leiding van Patrick van der Klooster bekroont een groot en invloedrijk architect en stedebouwkundige.

9. Vijf architecten genomineerd voor ARC17 Jong Talent Award

Gert Kwekkeboom, Milad Pallesh, Elsbeth Ronner, Chantal Schoenmakers en Raoul Vleugels zijn genomineerd voor de ARC17 Jong Talent Award. De prijs is bedoeld voor een jonge ontwerper met een oorspronkelijke visie op het vakgebied en een buitengewone bijdrage aan de professie in de eerste fase van de architectonische carrière. Op 30 november is de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Kauwgom Ballen Fabriek te Amsterdam.

10. Entree Katendrecht krijgt nieuw gezicht

Bestemmingsplan Pols Katendrecht

In De Pols van Katendrecht komen honderden woningen met openbare daktuinen en groene hoven en een vestiging van de internationale interieurspecialist Stilwerk.

Reageer op dit artikel