artikel

Groeiende samenwerking tussen architecten en productontwerpers

Architectuur

Van woningen worden tegenwoordig wonderen verwacht. Ze moeten energie produceren en tegelijkertijd vele malen goedkoper worden. Het geeft de samenwerking tussen productontwerpers en architecten vleugels.

Door Harm Tilman

Het is niet eens zo heel lang geleden dat in de architectuur hoog werd opgegeven over de slechte aansluiting van kozijnen op woningen. In zijn fameuze en nog altijd leesbare architectuurstudie ‘London the Unique City’ licht Steen Eiler Rasmussen toe dat dit in de Britse woningbouwproductie bewust gebeurde om zo verzekerd te zijn van een goede ventilatie in de anders muffe woningen.

Goedkope energieproducerende woningen

In de huidige woningbouw is dat volstrekt onbestaanbaar. De komende jaren dienen veel woningen te worden gebouwd en de duurzaamheid daarvan is absolute voorwaarde. Deskundigen spreken over de noodzaak van woningen die energie produceren. Tegelijkertijd dienen ze vele malen goedkoper te zijn dan de woonproducten die nu op de markt worden aangeboden.

Legolisering al werkelijkheid in Utrecht

Prefab BILT House in Utrecht, beeld Jeroen Musch

Hybride voordeur

Het leidt tot nieuwe samenwerkingen tussen architecten en productontwerpers. Een goed voorbeeld daarvan is het ARXlab dat architect Alfonso Wolbert en productontwikkelaar Jan Willem van de Groep hebben opgericht. Het favoriete voorbeeld van de laatste is de hybride voordeur, een kruising tussen de voordeur van Rasmussen en de koelkastdeur die gemaakt is om lucht te conditioneren, luchtdicht afsluit zodat geen warmte verloren gaat en goedkoper is als een traditionele voordeur. In hun Labs willen Wolbert en Van de Groep de omgeving, menskracht en tools aanbieden om tot meer cross-overs te komen zoals de hybride voordeur.

Barbapapahuis als aanlokkelijk perspectief

Een ander voorbeeld is de studie van architect Winy Maas (MVRDV) naar flexibele bouwmaterialen waarmee ruimtes zich vormen naar de behoeftes van de bewoners. Maas denkt dat het mogelijk is in de woningbouw te gaan werken met nanomateriaal dat op molecuulniveau elektronisch wordt aangestuurd. Het materiaal kan indien nodig een waterleiding vormen, elektriciteit verplaatsen of warmte uitstralen door de desbetreffende moleculen op verschillende manieren met elkaar te laten samenwerken. Het kan zich plooien tot bank of bed door een commando op je smartphone. Het kan dikker of dunner worden en daarmee een muur vormen of een raam. Het resultaat is letterlijk het Barbapapahuis dat we kennen uit de kinderanimatiefilms van de jaren 70.


Winy Maas spreekt over het Barbapapahuis bij De Wereld Draait Door

Grote bouwstromen en ruimtelijke kwaliteit

Of dit snel realiteit gaat worden, valt te bezien. Hoe het ook zij, het vormt wel een perspectief voor de opgave voor de komende jaren. Daarbij zullen ontwerpers voor grote bouwstromen nieuwe producten en componenten gaan inzetten voor en integreren met de compositie van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van de gebouwen.

 

Lees ook de andere voorspellingen

 

Reageer op dit artikel