artikel

10 meest gelezen blogs van 2017

Architectuur

Dagelijks prikkelen onze bloggers op de Architect met een persoonlijke kijk op de actuele gebeurtenissen én opvallende kwesties in de eigen omgeving. Aan het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken en zetten we tien best gelezen blogs op een rij.

De tien meeste gelezen blogs brengen de actuele thema’s van het afgelopen jaar samen in beeld. Van een beeldreportage over De Rotterdam tot de discussie over dergelijke iconen. Van de grootstedelijke architectuur tot lokale architectuurprijzen. En van moderne hulpmiddelen voor architecten tot aan de ouderwetse pentekening.

1. De nachtmerrie die Pinterest heet – door Wiegert & Kaj

Foto: shutterstock

Sinds de komst van Pinterest denken opdrachtgevers hun smaak en gewenste stijl beter te kunnen definiëren en communiceren. Hoewel het natuurlijk een goedbedoelde tegemoetkoming naar de ontwerper is om de beoogde stijl op deze manier te delen, worden de beperkingen in hetzelfde handgebaar op tafel gelegd.

2. Architectuur grote winnaar in Achterhoek – door Harm Tilman

Architectuur is aan het veranderen en dat zie je terug bij de lokale architectuur prijzen in het land. Na jarenlang te zijn beoordeeld op hun iconische eigenschappen, worden gebouwen nu vooral aangesproken op hun maatschappelijke relevantie.

3. Grondgebonden woningbouw…. Hoe lang nog? – door Joost van den Hoek

Als Hollandse stedenbouwer woonachtig in Shanghai en werkzaam in China heb ik als zomervakantie twee weken in Nederland doorgebracht. Een week in het Dommeldal en een week aan de Hondsbosche zeewering, afgewisseld met uitstapjes naar Rotterdam en Amsterdam. Wat is Nederland toch prachtig mooi geordend en zorgvuldig ingericht!

4. Detail 23: Plint – door Marjolein van Eig

Huis Sonneveld door Leendert van der Vlugt Foto: Leendert van der Vlugt

Er zijn veel zaken waarvan het kwartje past valt, als ik mezelf al te oud vind voor het inzicht dat ermee gepaard gaat. Opluchting volgt, eindelijk begrijp ik het. Ik hoef, op mijn leeftijd, niet meer te doen alsof.

5. Lichte verdichting in Rotterdam verleidelijk perspectief – door Harm Tilman

Foto: BureauVanEig/Ziegler|Branderhorst/IMd

Op initiatief van de Rotterdamse architect Marc Ibelings onderzochten zeven ontwerpteams de mogelijkheden tot lichte verdichting van de Rotterdamse binnenstad. Is het mogelijk de binnenstad verder te verdichten en het programma toe te voegen, zonder de wederopbouw te ontkennen en te vallen in de gangbare praktijk van sloop en nieuwbouw?

6. Twintig jaar tekenen – door Matthijs de Boer

Partingoli, Toscane

De afgelopen twintig jaar heb ik op reizen in diverse Europese landen kleine observaties van dorpen, steden en landschappen vastgelegd in zwarte inkt op handzaam formaat papier. Oefeningen in kijken en vastleggen. Oefeningen in het weergeven van de essentie van een plek, het karakter, de sfeer.

7. Van wie is dit gebouw? – door Pieter Graaff

Still uit de film The Architect (2016). Bron: vimeo

Stel, je wilt een huis laten bouwen, maar de architect die je in de arm neemt heeft zoveel ideeën en ambities dat je je begint af te vragen; wiens droomhuis bouwen we nu eigenlijk? Het is de plot van de met clichés doorspekte speelfilm ‘The Architect’ uit 2016. Met in de hoofdrol een overdreven, maar herkenbaar stereotype van de beroepsgroep.

8. Iconen als marketingtruc – door David ter Avest

Guggenheim Museum in Bilbao

Vorige week stelde hoofdredacteur Harm Tilman dat de roep om nieuwe iconen groter wordt – dit na aanleiding van een artikel van Winy Maas in Het Parool. Volgens mij is het vooral en alleen Winy Maas zelf die roept dat men iconen, beeldbepalende gebouwen wilt. En dit is enkel een aloude marketingtruc: schaarste creëren.

9. De Rotterdam in zwart wit – door Jeroen Apers

De Rotterdam Jeroen Apers Fotografie: Mike Dugenio Foto: Mike Dugenio

De Rotterdam van OMA kreeg lovende maar ook negatieve kritieken. Het maakte Mike Dugenio niet uit. Hij ving het markante gebouw in stemmige zwart-wit foto’s.

10. Groots Biophilic – door Daan Bruggink

We lezen en zien er in ons vakgebied genoeg over: gezonde gebouwen, gezonde werkomgeving, gezond binnenmilieu, gezonde materialen… Logisch natuurlijk, we bouwen immers voor de mens dus het is eerder verbazingwekkend dat de relatie tussen ons mensen en de gebouwde omgeving niet eerder veel meer aandacht heeft gekregen.

Reageer op dit artikel