artikel

Gratis special: Het beste van de Architect 2017

Architectuur

De vijf beste artikelen uit de Architect 2017 zijn nu gebundeld in een gratis special. Deze geeft een overzicht van de maatschappelijke vraagstukken waar architecten het afgelopen jaar mee te maken kregen, zoals de veranderende werkomgeving en de circulaire economie. Download de special nu en geniet tijdens de feestdagen van onze beste artikelen.

Gratis special: Het beste van de Architect 2017

Een rondje langs de meest gelezen artikelen, van het nieuwe kantoor van MVRDV tot de transformatie van Il Fondaco dei Tedeschi in Venetie door OMA. En van de zintuigelijke architectuur van Ben van Berkel tot het nieuwe onderkomen van de Europese Raad in Brussel. Lees er alles over in de gratis special Het beste van de Architect 2017.

Interview met Ben van Berkel, oprichter UN Studio – door Harm Tilman

Samen met een multidisciplinair team heeft UNSTUDIO een volledig intuïtieve ‘Reset Pod’ ontworpen, een afgesloten ruimte waarin wetenschappelijk bewezen stressreductiemethoden op een interactieve manier zijn toegepast. Het moet mensen in een werkomgeving in staat stellen effectiever met werkdruk om te gaan. Maar kan het ontwerp inderdaad de gezondheid ten goede komen?

Ben van Berkel (Foto: ©oddproduzioni) Ben van Berkel (Foto: ©oddproduzioni)

Het Nieuwe Werken volgens drie Rotterdamse bureaus – door Kim Hoefnagels

Neem een historisch interessant pand met cascoruimtes en lange zichtlijnen, en voeg hieraan flexibele werkplekken, informele ontmoetingsgebieden en zones voor concentratie toe. Het is op dit moment de ultieme Nieuwe Werkomgeving van de 21ste eeuw. Drie Rotterdamse architectenbureaus betrokken onlangs een nieuw kantoor en gaven een eigen draai aan deze formule. Hoe ziet dat eruit?

MVRDV House in Maaskants Industriegebouw MVRDV House in Maaskants Industriegebouw

Essay: Nederlandse woningbouw op een kruispunt – door Hans van der Heijden

Een betonnen plafond met diepe v-naden, provisorisch afgewerkt met grof gespoten pleisterwerk, dat is het eerste wat miljoenen Nederlanders elke morgen is zien als zij wakker worden. Lukraak zijn de brandmelder, de ventilatieventielen en het lichtpunt in het plafond opgenomen. Als hun huis ouder is dan een paar jaar, vergelen ze, steeds in andere tinten. Terwijl de architectenwereld steeds meer in de ban raakt van het zogenoemde vakmanschap, lijkt de zorg om het comfort van de alledaagse leefwereld aan de Nederlandse woningbouw voorbij te gaan. Hoe kan dat?

Maccreanor Lavington voegde aan een woonblok uit 1967 een uitbreiding toe, die aansluit op de esthetiek van het oorspronkelijke blok. Subtiele verschillen in materialisering en proporties markeren de nieuwbouw Foto Tim Crooker Uitbreiding door Maccreanor Lavington (Foto: Tim Crooker)

Il Fondaco dei Tedeschi in Venetie door OMA – door Willem Wopereis

Langs het Canal Grande aan de voet van de Venetiaanse Rialto-brug ligt Il Fondaco dei Tedeschi. De geschiedenis van het pand gaat terug tot 1228 toen het werd gebouwd als handelspost voor Duitse kooplieden. Het transformeerde diverse malen om verschillende functies op te nemen; OMA transformeerde het pand tot een chic warenhuis. Ippolito Pestellini Laparelli rept van de demystificatie van de idee van een monument. Wat bedoelt hij hiermee?

OMA_Fondaco dei Tedeschi (9)_610.jpg Il Fondaco dei Tedeschi (Foto: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti ©OMA)

Europagebouw in Brussel door Philippe Samyn And Partners Architects & Engineers, Studio Valle Progettazioni Architects & Buro Happold Engineering – door Marc Dubois

Terwijl in Brussel plannen worden gesmeed om het Paul Henri Spaak-gebouw te slopen, beter gekend als het Europees Parlement, kwam dit jaar een kwalitatieve nieuwbouw voor de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie tot stand. Het vormt de infrastructuur voor de Europese lidstaten op ministerieel niveau en voor de topontmoetingen tussen Europese leiders. Het is een geraffineerd ontwerp waarbij de randvoorwaarden van de complexe locatie zijn aangewend. Maar hoe is Samyn aan die onverwachte volumetrie gekomen?

Europagebouw in Brussel (Foto: Quentin Olbrechts)

Lees alle artikelen in de gratis special Het beste van de Architect 2017

Het vijf beste artikelen van de Architect 2017

Reageer op dit artikel