artikel

10 best bekeken projecten van 2017

Architectuur

Het bekijken en bezoeken van projecten is voor veel architecten een favoriete bezigheid. Ze doen dit ter inspiratie, voor referenties of als vorm van ontspanning. Op onze website worden projecten goed bezocht. De redactie waardeert het werk dat architecten toezenden of plaatsen in onze database. Net als onze architecten zijn we zelf altijd op zoek naar interessante ontwerpen. Welke projecten scoorden in 2017 het best? Bekijk zie hier.

Uiteraard trekt elk jaar een handvol grote en bijzondere projecten de aandacht. In die categorie scoorde het Louvre Abu Dhabi door Ateliers Jean Nouvel (nummer 6) het best. De enorme koepel die haast lijkt te zweven levert van buiten een bijzonder beeld op, maar van binnen al helemaal. In de novembereditie van het magazine besteedden we in het artikel Regen van licht uitgebreid aandacht aan het gebouw.

Woonhuizen

Wat opvalt is dat een groot deel van onze lezers niet alleen geïnteresseerd is in grote, bijzondere projecten. Ook opdrachten van beperkte schaal zoals villa’s of verbouwingen van particuliere woonhuizen scoren steevast goed. Zowel in Huis Leliegracht Amsterdam door BGP Architekten (4) als in Vrijstaand woonhuis in Hoofddorp door Serge Schoemaker Architects (8) crëeren houten inbouwmeubels nieuwe ruimten.

Transformatie

Actuele thema’s als transformatie en woningbouw zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Het Rijkskantoor Bezuidenhoutseweg 30 dat KAAN Architecten (5) ontwierp past binnen een trend binnen transformatieopgaven. In plaats van bewust contrasten op te zoeken worden nieuwe toevoegingen steeds vaker zorgvuldig afgestemd op bestaande elementen om samen een samenhangend geheel te vormen.

Woningbouw

In de woningbouw komen eveneens verrassende projecten voorbij. Vaak zijn deze het resultaat van collectieve ontwikkelvormen waarin architecten nieuwe rollen op zich nemen. Het Woongebouw Buiksloterham dat Atelier PUUUR (9) als MedeOpdrachtgever initieerde en ontwierp is hiervan een goed voorbeeld. Volgens architect Furkan Köse kon hij hier veel bereiken omdat, anders dan in traditionele ontwikkelingen, vernieuwing wordt gesteund door de toekomstige bewoners die zich verbinden aan het gebouw.

Concept

In de top 3 staan twee projecten waar een sterk concept aan ten grondslag ligt. In de cirkelvormige 360 Villa door 123DV Architectuur draait alles om het zicht op twee honden. Het Garden House dat Caspar Schols ontwierp en zelf bouwde kan door de schuivende volumes veel verschillende gedaantes aannemen. De lijst wordt aangevoerd door een geslaagde transformatie waarvoor de architecten samenwerkten met de oorspronkelijke ontwerper. Het project won dit jaar de ARC17 Architectuur Award: het Rijkskantoor Rijnstraat 8 door OMA.

Wil jij ook projecten delen? Dit kan eenvoudig via deArchitect.nl/project-plaatsen

Top 10

1 Rijnstraat 8 Den Haag – OMA

Foto Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti

Rijnstraat 8 heeft een tweede leven en nieuwe positie in Den Haag gekregen: een Rijkskantoor met een ongekend laag energielabel van A+++, waarin duurzaamheid, flexibiliteit, gezondheid en transparantie centraal staan. De transformatie heeft het voormalige VROM gebouw zowel visueel als functioneel naar de stad geopend, het verblijfsklimaat en de interne routing verbeterd, en een nieuw publiek voorgebied, het Rijksplein, gecreëerd.

2 360 Villa in het bos – 123DV Architectuur

foto: Hannah Anthonysz

In de 360 Villa naar ontwerp van 123DV draait alles om het contact tussen de bewoners en hun twee honden. Vanuit de opvallende ronde plattegrond heb je een panoramisch uitzicht over de tuin. De ruimtes lopen vloeiend over in elkaar en de buitenruimte.

3 Bewegend Garden House – Caspar Schols

foto Jorrit ’t Hoen

Net zo gemakkelijk als je dagelijks je kledingkeuze maakt, kan dit flexibele gasthuis zich aan ieder seizoen, weer of activiteit aanpassen, zonder dat daar kunstmatige klimaatbeheersing voor nodig is.

4 Huis Leliegracht Amsterdam – BGP Architekten

huis-leliegracht-BGP-architekten

foto: Marcel van der Voorst

Voor de verbouwing van een monumentaal grachtenpand aan de Leliegracht in Amsterdam vroegen de particuliere opdrachtgevers het Zwitsere BGP Architekten. De heldere ruimtelijke structuur van het pand is behouden, maar op eigentijdse wijze opnieuw vormgegeven.

5 Transformatie Bezuidenhoutseweg 30 – KAAN Architecten

foto: Karin Borghouts

Het vernieuwde rijksmonument B30 transformeert het gesloten, hiërarchische gebouw op toekomstbestendige wijze naar een open, transparante, uitnodigende en hedendaagse werkomgeving die past bij de bijzondere functie en zijn markante gebruikers. De innovatieve herinterpretatie van de architectuur verbindt het heden op thematische wijze met het verleden, met behoud van statig karakter.

6 Louvre Abu Dhabi – Ateliers Jean Nouvel & Hala Warde

Louvre Abu Dhabi - Foto Roland Halbe

foto Roland Halbe

Het Louvre Abu Dhabi is een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel. Hij plaatste een museumstad (Arabische medina) onder een enorme lichtdoorlatende, glinsterende koepel.

7 Casa Kwantes – MVRDV

Casa-Kwantes-MVRDV-Ossip-van-Duivenbode

foto Ossip van Duivenbode

Casa Kwantes is een villa met twee gezichten. Aan de straatzijde is de vraag naar privacy vertaald in een grotendeels gesloten gevel. Aan de tuinzijde verbinden verdiepingshoge glazen puien de ruimtes met de patio. Het strakke witte volume vormt een contrast met de naastgelegen retro-architectuur, en verwijst daarmee naar een ander verleden.

8 Verbouwing vrijstaand woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects

foto MWA Hart Nibbrig

Door de bestaande, conventionele indeling van dit woonhuis te vervangen door twee zorgvuldig vormgegeven, verdiepingshoge kastenwanden, creëerde Serge Schoemaker Architects een licht en ruimtelijk interieur.

9 Woongebouw Buiksloterham Amsterdan – Atelier PUUUR

foto Luuk Kramer

Voor de kopkavel van kavel 21 in de Buiksloterham Amsterdam Noord heeft Atelier PUUUR een duurzaam woonwerkgebouw gerealiseerd op een zelfbouwkavel. Het zelfbouw woonwerkgebouw met overhoekse, vrij uitkragende balkons, bestaat uit 32 koopwoningen, drie winkelruimten en een tweelaagse, halfverdiepte parkeerkelder.

10 Olifantenbrug – Dingeman Deijs Architects

Olifantenbrug Dingeman deijs

foto Ricky Rijkenberg

Het hoofdmotief van de verdiepte brug is de beleving van de dieren aan weerszijden van de brug. Het ontwerp gaat uit van een continuering van het bestaande routenetwerk in Artis. Dit uit zich in het doorzetten van het bestratingsmateriaal en de meanderende vorm.

Reageer op dit artikel