artikel

Startup Space Encounters in Amsterdam

Architectuur

Vorig jaar brak Space Encounters door met het ontwerp voor het kantoor van Joolz in Amsterdam-Noord. Inmiddels heeft het bureau een breed portfolio opgebouwd bestaande uit kantoren, publieke voorzieningen, woningbouw en meubels. Space Encounters, begin 2014 opgericht door Gijs Baks, Stijn de Weerd, Joost Baks en Remi Versteeg, wil rebelse projecten maken die zich onderscheiden door een radicale ‘newness’. Daarbij zorgt de chemie tussen de vier partners voor prikkelende discussies die leiden tot spannende eindresultaten.

Tekst Marieke Giele
Fotografie Peter Tijhuis, Lernert & Sander en Milan Hofmans

Aan de rand van de Jordaan heeft Space Encounters op het binnenterrein van een woonblok het nieuwe kantoor GMK5 Office gerealiseerd. Het lage gebouw steekt dwars door de begane grond van het bestaande blok heen en opent zich met een houten pui naar de straat. Een ruime entree nodigt uit naar het achterliggende kantoor op de binnenplaats. Hier positioneert de nieuwbouw zich als een solide blok, vrij in de ruimte. De façade van steenstrips versterkt deze uniformiteit.

StartUp Space Encounters_ GMKS Office. Foto Peter Tijhuis

Diepe neggen voorkomen directe zoninval. Fotografie: Peter Tijhuis

 

De facade is volledig uitgevoerd in steenstrips. Dit versterkt de sculpturale uitstraling van het gebouw. Fotografie: Peter Tijhuis

Ondanks de sculpturale vorm stelt het kantoor zich bescheiden op ten opzichte van het omringende woonblok. Het schuine dak en de lage nok dragen bij aan een vriendelijke uitstraling. De ramen zijn diep naar binnen gelegd om de blik van de kantoormedewerkers op het vrije binnenterrein te richten. De privacy van de buren blijft op deze manier gewaarborgd.

Lees ook: Nominatie ARC17 Innovatie: Designplus Pavilion – Space Encounters Office for Architecture

Het nieuwe kantoor huisvest een bedrijf uit de elektronischemuziekscene, waarvoor een flexibel ruimtegebruik van belang is. Twee verrijdbare wanden met geïntegreerde ledschermen maken het mogelijk om flexibel te vergaderen. De elementen zijn volledig bekleed met spiegels, waardoor ze onzichtbaar en tegelijkertijd beeldbepalend zijn voor het kantoor. Op deze manier krijgt de ruimte een eigentijds en uitgesproken karakter.

GMK5 Office in Amsterdam door Space Encounters

Opdrachtgever Milk Design bv, Amsterdam
Ontwerp Space Encounters, Amsterdam
Projectarchitecten Gijs Baks, Stijn de Weerd, Joost Baks en Remi Versteeg
Projectleider Jordy Vos
Projectmanagement New Cheese Development, Amsterdam
Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs bv, Amsterdam
Adviseur installaties Huisman en van Muijen Installatieadviseurs, ’s-Hertogenbosch
Aannemer Barten Groep, Houten
Interieurarchitect Space Encounters, Amsterdam
Landschapsarchitect Boom Landscape, Amsterdam
Meubelmaker Thomas Meubels, Amsterdam
Los meubilair Lensvelt bv

Resultaten voor ‘Space Encounters’

Reageer op dit artikel