artikel

Start-up: Space Encounters

Architectuur

Door Marieke Giele – Vorig jaar brak Space Encounters door met het ontwerp voor het kantoor van Joolz in Amsterdam-Noord. Inmiddels heeft het bureau een breed portfolio opgebouwd bestaande uit kantoren, publieke voorzieningen, woningbouw en meubels. Space Encounters, begin 2014 opgericht door Gijs Baks, Stijn de Weerd, Joost Baks en Remi Versteeg, wil rebelse projecten maken die zich onderscheiden door een radicale ‘newness’. Daarbij zorgt de chemie tussen de vier partners voor prikkelende discussies die leiden tot spannende eindresultaten.

Tussen de oude loodsen van het Bedrijventerrein Schinkel, aan de rand van Amsterdam-Zuid, heerst een creatieve sfeer. In een industrieel pand met uitzicht op het water van de Schinkel bevindt zich het kantoor van Space Encounters.

In de open ruimte staan lange tafels waar jonge mensen tekenen aan uiteenlopende projecten, van de tenderpresentatie van vanmiddag tot aan het modelleren van een woonblok in een virtuele omgeving. Achter in het bureau staat de maquettebar waar twee medewerkers druk bezig zijn een stedebouwkundige maquette voor de deadline wit te schilderen.

“We hebben het de laatste tijd erg druk,” begint Stijn de Weerd het gesprek. “Zeker met het winnen van de Next Step Award weten opdrachtgevers ons steeds vaker te vinden. Ze zijn op zoek naar jonge ontwerpers met frisse ideeën, maar willen tegelijkertijd verzekerd zijn van een bepaald kwaliteitsniveau. Dankzij de prijs hebben we nu het stempel ‘goed jong bureau’ gekregen en benaderen ze ons sneller.”

Joolz door Space Encounters, beeld Jordi Huisman

Joolz. Beeld Jordi Huisman

De som van vier

De groei die Space Encounters de afgelopen tijd heeft doorgemaakt, is opmerkelijk. Het bureau won al nationale en internationale prijzen voor verschillende projecten. En dat terwijl de vier partners het bureau pas drieënhalf jaar geleden hebben opgericht.

“We kenden elkaar destijds al op verschillende manieren,” vertelt Gijs Baks. “Als broers vormen Joost en ik een soort fundament van het bureau. In het eerste jaar van mijn studie Bouwkunde kwam ik elk weekend thuis met grote kalktekeningen en bracht ik mijn enthousiasme voor de architectuur op hem over. Vijf jaar later begon hij ook in Delft te studeren. We hebben toen altijd al het idee gehad om samen te gaan werken, maar besloten eerst los van elkaar ervaring op te doen.”

StartUp Space Encounters_ GMKS Office. Foto Peter Tijhuis

GMKS Office. Beeld Peter Tijhuis

“Remi en ik hadden aanvankelijk samen een eigen bureau. Later is Stijn daar ook bijgekomen”, vult Joost Baks aan. “Er waren dus al verschillende onderlinge verbanden, maar in 2013 hebben we met zijn vieren een aantal reizen gemaakt en elkaar veel intenser leren kennen. Toen ontstond het idee om onze krachten te bundelen en samen verder te gaan.”

“Met zijn vieren vormen we een soort chemisch reactievat en brengen het beste in elkaar naar boven. Waar de een uitdaagt op het artistieke vlak, kun je van de ander juist weer veel leren op sociaal of bedrijfsmatig niveau,” legt Gijs Baks uit. “Onze ontwerpen zijn echt het resultaat van de som van ons vieren. We bemoeien ons met alle projecten en gaan veel met elkaar in discussie. En juist door die wrijvingen ontstaan uiteindelijk weer vernieuwende ideeën.”

Frisse blik

Het portfolio van Space Encounters omvat een grote verscheidenheid aan projecten. Van woningbouw tot een meubelcollectie en van kantoorinterieur tot een beursstand.

“We zijn alle vier snel verveeld als we aan dezelfde opgaven werken. Dat vermijden we door onszelf telkens weer uit te dagen”, verklaart Stijn de Weerd deze diversiteit. “We halen altijd de quote van Pippi Langkous aan: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Juist doordat we weinig ervaring hebben met een bepaalde opgave, kunnen we er met een frisse blik naar kijken.”

“Tegelijkertijd creëren we op deze manier een veilige businesscase”, vult Remi Versteeg aan. “In de crisis hebben we geleerd om niet in te zetten op een monocultuur, maar juist op diversiteit. Veel architectenbureaus hebben eigenlijk een slechte businesscase, doordat ze afhankelijk zijn van het ontwerpen van gebouwen. Wij zoeken naar andere inkomstenbronnen in het vakgebied, die ons extra zekerheid geven.

Zo hebben we samen met Lensvelt een meubelcollectie opgezet, kopen we onze bouwmaterialen in via onze eigen handelsonderneming en specialiseren we ons in virtual reality. Op deze manier zetten we ons af tegen de traditionele markt en creëren we een gezond model voor de architectuur.”

Space Encounters_Boring-Collection_1_Fotograaf-Lernert-Sander_Adult

De Boring Collection. Beeld Lernert & Sander / Art direction Adult

Newness

“De andere inkomstenbronnen geven ons de mogelijkheid om extra te investeren in hoogwaardige architectuur. Dat blijft uiteindelijk het doel waarnaar we streven. Soms zijn we daaraan buitensporig veel tijd kwijt, maar uiteindelijk leidt dit wel tot spannende projecten”, vertelt Joost Baks. “Onze businesscase geeft ons in zekere zin de vrijheid om meer te investeren in kwalitatieve architectuur.”

“We streven onze ontwerpen altijd naar herkenbare gebaren die een bepaalde ‘newness’ met zich meebrengen”, aldus Stijn de Weerd. “Het moet zeker niet geforceerd overkomen, maar we zien graag dat de hoofdgedachte van een gebouw duidelijk leesbaar is voor de gebruiker. Uiteindelijk creëren we graag met weinig ingrepen zo veel mogelijk resultaat.”

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel