artikel

Sportcentrum in Breda – Joost Margry

Architectuur

In stad en land stuiten we voortdurend op gebouwen die een geweldige indruk maken maar waarvan we de architect vergeten lijken te zijn. Ditmaal het brutalistische Sportcentrum in Breda uit 1967, ontworpen door de Brabantse architect Joost Margry (1922-2015).

Tekst Arjan den Boer
Fotografie Daria Scagliola, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Margry komt uit een architectenfamilie. Zijn vader Jos ontwierp net als zijn opa Albert katholieke kerken in neostijlen. Joost Margry begon samen met zijn partner het bureau Margry en Van Hoytema voor architectuur en stedebouw in Breda. Zij ontwierpen woningbouwcomplexen, scholen en kerken, vooral in Noord-Brabant en Limburg. Met moderne materialen als beton, staal en glas bereikten ze sculpturale effecten.

Sportcentrum Breda door Margry

Fotografie Daria Scagliola, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gebouw

In 1961 besloot de gemeente Breda tot de bouw van een multifunctioneel zaalsportcentrum om een gezonde vrijetijdsbesteding te bevorderen. Margry liet zich inspireren door het indrukwekkende Palazzo dello Sport in Rome (1957) van ingenieur-architect Pier Luigi Nervi. Ook de grote zaal van het Sportcentrum in Breda heeft een constructie van betonnen kolommen en dubbele V-vormige betonspanten, waaraan het dak is opgehangen. Deze structuur zorgt voor een vrij vloeroppervlak binnen en een expressieve aanblik buiten.

Fotografie Daria Scagliola, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bestemming

Het sportcentrum stond op de nominatie gesloopt te worden omdat het verouderd zou zijn, totdat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het selecteerde als kandidaat-rijksmonument uit de Wederopbouwperiode. In 2012 werd het gebouw, uitgaande van het oorspronkelijke ontwerp, gerenoveerd door de Bredase architect Pascal Grosfeld.

Sportcentrum Breda door Margry

Fotografie Daria Scagliola, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Reageer op dit artikel