artikel

Architectuurjaar in beeld: Roos Aldershoff

Architectuur

de Architect vroeg haar fotografen om het beste beeld van het afgelopen architectuurjaar aan te leveren. Deze foto van het CASA400 hotel Amsterdam door OZ Architecten vindt Roos Aldershoff de mooiste. Hieronder licht zij toe waarom.

Het CASA400 hotel ligt achter de Wibautstraat en wordt omsloten door woningbouw en bedrijfspanden.

Half oktober staat de zon al laag. Daardoor had ik slechts een half uur de tijd om het gebouw ideaal en zonder schaduw te fotograferen,.

In de omliggende, nauwe straten rondom kon ik nauwelijks afstand nemen. Het verstellen van mijn technische camera was daardoor nauwelijks mogelijk. Om deze reden heb ik vanuit het naast liggende gebouw dit standpunt ingenomen. Ik heb diverse opnamen gemaakt en deze later in mijn Mac tot een geheel bewerkt.

De foto is voor mij geslaagd omdat de plasticiteit van de blokken door deze compositie optimaal tot uitdrukking komt. Ook leer je via dit beeld het gebouw beter begrijpen. Door de lichtval komen in het bijzonder de gevelstructuur en het mos-sedum dak mooi naar voren!

De foto is simpel maar door het standpunt en het gekozen tijdstip verrassend! Dit streef ik in al mijn foto’s na. Deze eenvoud waarmee een gebouw tot z’n recht komt, is echter niet makkelijk te maken.

Reageer op dit artikel