artikel

Architectuurjaar in beeld: Ronald Tilleman

Architectuur

de Architect vroeg haar fotografen om het beste beeld van het afgelopen jaar aan te leveren. Deze foto van Villa RR in Rijssen van Reitsema en partners architecten vindt Ronald Tilleman de beste. Hieronder licht hij toe waarom.

De villa is de eigen woning van Theo Reitsema en Stephanie Weitering, beiden werkend bij dit bureau. Stephanie en Theo hebben deze vijftig jaar oude villa tot een comfortabele, hedendaagse en duurzame woning getransformeerd. Ik verwacht dat, naast de behoefte aan nieuwbouw, het transformeren en duurzaam maken van bestaande gebouwen ook in de komende jaren belangrijk zal blijven.

Ik ben blij met deze foto omdat in dit beeld veel aspecten van het ontwerp goed naar voren komen. Ik denk hierbij aan de verbinding met het landschap vanuit de woonkamer (waarvoor de bestaande muren zijn vervangen door glaswanden), de uiterst smalle kolommen (38 mm) die het dak dragen, het woonplezier en het panoramische uitzicht vanuit de woonkamer.

Maar ook vanwege het plezier tijdens het maken van de opnames. Het beeld is gemaakt op de laatste opnamedag. Je ziet dat Theo alvast stokbrood aan het snijden is voor de borrel na afloop van de shoot. Ondertussen ben ik zelf met Stephanie aan het bellen om haar op de goede plek te krijgen. Roepen werkt immers niet echt met drie lagen isolatieglas.

En ook omdat zichtbaar is dat deze villa vooral hun thuis is.

Reageer op dit artikel