De particuliere opdrachtgever had als wens de verandering in hun gezinssituatie in het huis tot uitdrukking te laten komen. De twee kinderen uit het gezin wilden hun eigen leefomgeving, waar ze zich konden terugtrekken. De ouders wilden echter enige toezicht kunnen houden op hen kinderen. Hier ontstond bij U Architects het idee de functies te verdelen over verschillende vloeren die met zichtlijnen met elkaar in verbinding staan.
De compositie van de verschillende ruimtes is sterk terug te zien in het gevelbeeld. Fotograaf Daan Dijkmeijer
Split-level
De studieruimte ligt half verdiept onder het maaiveld en staat in contact met de entree op de begane grond. De entree biedt tegelijkertijd toegang tot de woonruimte op de begane grond en de eetruimte op de eerste verdieping. Op de twee halve verdiepingen hoger bevinden zich drie slaapkamers. Centraal in de woning houdt een houten trap de verschillende ruimtes bijeen.
Split-mind
Tijdens het ontwerpproces ontstond bij U Architects een fascinatie voor de werking van ruimtes op de geest en op het geheugen. “Als de persoon de ruimte verlaat waarin hij heeft geleerd of gelezen, dan is de gedachte snel vergeten. Als de persoon diezelfde ruimte weer teruggaat, dan herinnert hij zich de gedachte weer.” Naar dit citaat van de schrijver Joshua Foer is het huis een geheugen- en gedragsexperiment. U Architects vraagt zich af welk effect de split-view woning heeft op de gedachte en het geheugen van de bewoners.
Vanaf de minimalistische houten trap zijn de verschillende ruimtes te zien. Met schuifdeuren zijn de leefruimtes ook af te sluiten. Fotograaf Daan Dijkmeijer
Compositie
De relatie tussen binnen en buiten levert een spannende gevelcompositie op. De woning ligt op een betonnen plint, die wordt beëindigd met een stalen balkprofiel. Daarboven heeft de woonruimte een houten en glazen gevelbekleding gekregen. De bovenverdieping is gesloten vormgegeven in lichtkleurig baksteen met zorgvuldig gekozen diep weggelegde kozijnen. Hier bevindt zich een royaal dakterras. De woning werkt als één geheel doordat aan iedere zijde een relatie wordt gelegd met de aanliggende gevelzijde, zoals een verspringing van het materiaal of het uitleggen van een venster.