Design van de Week: A couch to match the painting van Henk Stallinga en Jan van der Ploeg

Het schilderij boven de bank is in veel huiskamers te vinden, maar heeft desondanks een slechte reputatie. Henk Stallinga en Jan van der Ploeg stellen dit aan de kaak met hun installatie ‘A couch to match the painting’. Deze is nog tot 8 februari te zien in Nieuwe Dakota Amsterdam.
Delen:

A couch to match the painting van Henk Stallinga en Jan van der Ploeg breekt met het onomstotelijke verband tussen bank en schilderij. De installatie bestaat uit een bank met daarboven een leeg canvas dat los in de ruimte hangt. De muur rondom is juist één groot canvas geworden door de grote muurschilderingen.

In de installatie is het schilderij herleid tot de materiële essentie van een spierraam met canvas. Voor de bank zijn dezelfde materialen gebruikt. Voor de onderliggende bank is het spierraam duidelijk zichtbaar gemaakt.


Foto’s Michael van Oosten.

De installatie zal uiteindelijk worden getoond op een internationale museumexpositie in Japan. Maar tot 8 febrauri is het nog mogelijk om A couch to match the painting dichtbij te bewonderen in Nieuw Dakota op de NDSM Werf in Amsterdam.

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van de vastgeroeste relatie tussen het schilderij en de bank?