Paviljoen familie Geluk in Nagele

Aan de grens van het uitgestrekte weiland van familie Geluk ontwierp de architect Sjouke Westhoff een envelop van baksteen en staal. De envelop kadert het uitzicht in en biedt onderdak aan een ruime leefruimte met keuken. Oorspronkelijk in beton ontworpen moest er een vertaalslag gemaakt worden binnen het krappe bestemmingsplan van de gemeente Noordoostpolder.

Meneer en mevrouw Geluk verkozen een paviljoen aan de polder boven een huis in de zon. Sjouke Westhoff ontwierp een ruime living voor zijn opdrachtgevers met de karakteristieke weidsheid van de polder in zijn achterhoofd. De unieke luchten van Nederland en ‘daar waar de akkers de horizon raken’ vormen een belangrijk uitgangspunt voor het paviljoen.

Envelop van beton

De horizon bakende hij in zijn ontwerp af met een gesloten envelop van beton. De vierkante plattegrond wordt doorbroken door de entree die de bezoeker vanuit de oprit het gebouw inleidt. Vanuit de dienende functies, als toiletten en keukenblok loopt het dak op en opent de ruimte zich naar het eigendom van de familie. De open ruimte is dus gescheiden van het functioneel volume. Hier kan de familie tot rust komen met een totaal uitzicht over de akkers.


Weids uitzicht over de akkers vanuit de open living.

Strak plan

Het nieuwe volume moest vanuit het bestemmingsplan tegen de schuur aangebouwd worden. Sjouke ontwierp deze koppeling slim. Door een gesloten-open-gesloten fasering toe te passen, gaat er geen gevel verloren ter plaatse van de schuur en wordt de privacy gewaarborgd. Het skelet van de half gesloopte schuur vormt nu een pergola, waarlangs de bezoeker het huis binnen komt.

Vertaalslag

In het definitieve ontwerp moest er een vertaalslag gemaakt worden van beton naar een constructie van baksteen en staal. De dimensies van het sedumdak veranderden hiermee, het concept en beleving van de ruimte niet.