Blok 46c in IJburg door Korth Tielens Architecten

Korth Tielens Architecten zet in navolging van de traditie van Berlage het sociale woonblok in om een stedelijke ruimte te definiëren. Door het sociale woonblok negentig graden te draaien ten opzicht van de IJburglaan, opent het orthogonale grid van gesloten bouwblokken zich en ontstaat er een nieuw plein grenzend aan het IJburgcollege.

In opdracht van Ymere hebben de architecten het sociale woonblok letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau getild. Het verhoogde plein benadrukt met een zichtlijn over het water de genius loci van het eiland en geeft een groter gevoel van leefruimte doordat de grens tussen publiek en privaat is vervaagd. De overgang tussen de woning en de openbare ruimte krijgt hierdoor meer gelaagdheid.

Het verhoogde plein, foto Stefan Müller 

Overgang openbaar-privé

Het woonblok en het plein samen hebben een plek binnen het continuüm tussen de openbare straat en het privédomein van de bewoner. Bij de woningen in de plint is de grens echter abrupt. In plaats van een galerij of collectieve ruimte houdt enkel een brede stoep de voorbijganger op afstand.

Repetitie

De socialehuursector geeft vaak uniformiteit, repetitie en seriematigheid als resultaat. Het gekromde volume met glooiend hekwerk bewijst dat er meer mogelijk is binnen een strak regiem. Door al vanaf een vroeg stadium in het ontwerpproces duidelijk deze gebouwvorm en het glooiende hekwerk naar voren te brengen konden deze bijzondere en daardoor kostbare elementen in het ontwerp worden behouden.

Het golvende hekwerk van de galerij, foto Stefan Müller

Hekwerk

De glooiing van het hekwerk refereert naar het briesje dat op het eiland waait. Dit heeft geresulteerd in repeterende elementen tussen de 600 en 1100 millimeter breed. Door de inventieve toepassing van herhalende series van elementen is een dynamisch gevelbeeld ontstaan.

De plint

De plint van het gebouw is robuust en zonder enig reliëf ontworpen vanwege de dubbele functie van het plein als schoolplein. De woningen die hieraan zijn ontsloten, hebben een stoep die de bewoners zich kunnen toe-eigenen. De abstractie van de reliëfloze plint en de glooiende balustrades is versterkt in het verlichtingsplan van de gevel en het plein.

De Henken op het plein, foto Stefan Müller

Henken

Betonnen cilindervormige blokken, Henken genoemd, zijn als kiezels over het plein gestrooid en functioneren als zitmeubilair, prullenbak of schijnwerper: de Zit-, Prul- of SpotHenk. Korth en Tielens Architecten plaatsen ze op een afstand van één, driekwart of een halve meter van elkaar, waardoor een gesprek tussen personen mogelijk is.

Samenwerking met toeleveranciers

Het bureau ontwikkelde in samenwerking met Clemens Lichtadvies een lichtplan voor het gebouw, de aanlichting van de school en het plein. Een speciaal voor dit project ontworpen armatuur is in verschillende sterktes random op de gevel gemonteerd, waardoor deze in de avonduren een abstracte sterrenhemel vormt.