Nieuw fort op Romeinse resten

In Leidsche Rijn wordt gebouwd aan een nieuw fort op Romeinse resten. Castellum Hoge Woerd komt bovenop een archeologisch rijksmonument te staan. Het dient onder meer als museum voor het Romeinse vrachtschip De Meern 1.

Dit 25 meter lange, ranke kajuitschip verging met man en muis. Schip en inventaris vormen een in Noordwest-Europa uniek getuigenis van het reilen en zeilen van de Romeinse grens in de nadagen van Rome’s gouden eeuw.

Architectuurstudio Skets ontwierp de behuizing in de vorm van een nieuw Romeins Castellum. Net als bij het oorspronkelijke fort, is de houten omwalling bijna zes meter hoog en voorzien van kantelen. In de wal zijn allerlei functies gehuisvest, zoals …

De wal telt vier toegangspoorten in tien meter hoge torens. Op het binnenterrein met de afmeting van een voetbalveld is nog een stukje Romeinse weg te zien en de resten van een badhuis. Ook staat hier een paviljoen (nieuw) met een theater met 240 zitplaatsen, een café en een archeologie-museum.

Constructief interessant is het feit dat het grootste deel van het fort is gefundeerd op staal, terwijl de theaterzaal wel op palen moest staan. Deze zaal bevindt zich als een doos-in-doosconstructie in het paviljoen. De tien funderingspalen, die zijn geclusterd op vier plekken om de ondergrond zo min mogelijk te beroeren, steken door de op staal gefundeerde paviljoenvloer. Alle aansluitingen tussen beide bouwdelen (trappen, loopbruggen, etcetera) zijn scharnierend uitgevoerd om de verschillen in zetting op te vangen.

Actie abonnement de Architect

Is het een goed idee om dit museum de vorm te geven van een fort?