Drents Archief 3.0 staat voor een nieuw organisatie van het archiefmateriaal binnen een bestaand jasje. Dankzij de nieuwe entree heeft het archief ook een ander gezicht gekregen. Zecc Architecten plaatste de entree aan de andere zijde, waardoor hij nu grenst aan het groen en de singel. De bezoeker komt binnen in een wit volume, dat niet alleen met de kleur, maar ook met de vormentaal contrasteert met het oude pand.
De Digilounge. Foto CornbreadWorks
Tijdlijn
Vanuit de entree loopt de bezoeker door drie gebouwdelen uit verschillende perioden. De entree mondt uit in het oude archiefgebouw, dat architect Tauber rond 1980 als uitbreiding op het hoofdgebouw realiseerde. Het hoofdgebouw, ontworpen door architect Lokhorst in 1900 was een aanvulling op de middeleeuwse kloostergangen en biedt nu onderdak aan de Digilounge; een gebruiksvriendelijk archief.
Verandering
Zecc Architecten heeft iedere periode op een andere architectonische manier benaderd. Het oudste deel is vrijwel ongewijzigd. Daarentegen is het gedeelte van Tauber ingrijpend veranderd. De vloeren zijn uitgebroken, waardoor vides zijn ontstaan. In dit deel bevindt zich nu een ontvangstruimte voor de bezoekers.
Entree van het Drents Archief. Foto CornbreadWorks
Breed publiek
De organisatie werkt nu veel compacter. De kantoren in de ruimte van Lokhorst zijn verplaatst naar de eerste verdieping. Hierdoor is de ruimte zoals hij oorspronkelijk bedoeld was, weer te ervaren. De gehele begane grond is nu bovendien toegankelijk voor een breed publiek. De zogenoemde ‘archief- snackers’ halen hun hart op met interactieve programma’s en historische filmcompilaties. De ‘gravers’ kunnen terecht in de Digilounge (digitale werkplek) of de vernieuwde studiezaal.
De verbouwing van het Drents Archief is het sluitstuk van een reeks investeringen door overheden, rijk, provincie en gemeente in de binnenstad van Assen, zoals de uitbreiding van het Drents Museum, de nieuwbouw van het cultuurcentrum De Nieuwe Kolk en het reconstrueren van de historische singelstructuur.