Paviljoen Puur in Diemen

Op de plek van de voormalige kustbatterij in de stelling van Amsterdam vouwt het houten Paviljoen Puur van Emma Architecten zich uit vanuit het glooiende landschap. Hier ontmoeten heden, verleden en toekomst elkaar. De rondlopende gevel zal door weersomstandigheden niet homogeen gaan verouderen. De tijd speelt door middel van de patina die het gebouw geleidelijk zal omhullen, een spel tussen cultuur en natuur.

In het ontwerp van Emma Architecten komen twee concepten op een ingenieuze wijze samen. De historie en de toekomst vinden een plaats in het gebouw, dat tegelijkertijd een connectie zoekt tussen de cultuur en de natuur. Dit vertaalt zich in een houten slakkenhuis dat zijn rug keert naar het groen glooiende landschap van de voormalige kustbatterij Fort Diemerdam.

Eigenaar Sander Walta heeft de meubels van het kleurrijke Italiaanse designmerk Moroso gecombineerd met ambachtelijke houten elementen van Simons Houtwerk en designverlichting van Flos. Foto John van Helvert

Verleden, heden of toekomst?

Deuren en ramen verraden de tijd waarin het gebouw gerealiseerd is, stelt architect Marten de Jong. Daarom zijn enkel organisch uitgesneden openingen in de rugzijde van het gebouw gerealiseerd. Het gebouw opent zich aan de achterzijde, waar ruimte is voor een terras (in de toekomst met buitenkeuken).

Verleden

De kustbatterij Fort Diemerdam maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, een voormalige verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 rondom de hoofdstad is aangelegd. Het paviljoen volgt de voetafdruk van het voormalige soldatenonderkomen. De houten wand volgt deze basis en refereert in haar houten materialisatie naar de kringenwet. Deze wet vertelde dat alle bouwwerken binnen het schootsveld van het geschut uit hout moesten worden opgetrokken. Als de vijand zou komen, zouden alle gebouwen kapot worden geschoten, zodat de vijand zich er niet in kon verstoppen.

Paviljoen Puur. Foto John Lewis Marshall

Heden

Paviljoen Puur is zestig centimeter de grond ingedrukt, gelijk aan de zestig centimeter stenen plint die de vestigingsbouwwerken vroeger mochten hebben. Daaronder bevindt zich een kelder met een keuken, berging en installaties. De begane grond is open voor bezoekers, terwijl de eerste verdieping bestaat uit een verhuurbare zaal en een dakterras. Puur Produkties, waar het paviljoen haar naam aan ontleent, exploiteert het gebouw als evenementenlocatie.

Toekomst

De natuur krijgt ruim de plaats in het ontwerp. Emma Architecten voorzag het gebouw van luchtwarmtepompen en een helofytenveld voor het zuiveren van vuil water. Daarnaast zal het paviljoen verse streek- en seizoensproducten serveren.