De begane grond vormt de woonruimte voor de familie. De tuin en de ruime woonkamer en keuken lijken zo in elkaar over te lopen. Enkel een glazen pui vormt in het ontwerp van Powerhouse Company de grens tussen binnen en buiten. De open transparante gevel is georiënteerd op het uitzicht op de tuin en de zon. Aan de noordzijde ligt een facilitaire strook met de toiletten, trappen en bergruimte. Naast de entree bevinden zich hier ook twee studieruimtes.
De witte schijven vormen de basis. Daartussen contrasteert de materialisatie van de plint met die van de eerste verdieping. Fotograaf Christian van der Kooy
Box in glazen box
De eerste verdieping vormt het privédomein van het jonge gezien met drie kinderen. De ruimtes van de familieleden zijn georganiseerd in verschillende losstaande boxen. Deze vijf modules lijken in een glazen doos te zijn gestoken en vormen zo volgens de architecten een ‘dorp van cabines’. De licht gekleurde natuurstenen plint op de begane grond contrasteert met de donkere houten gevelbekleding van de boxen op deze bouwlaag.
Luxe in eenvoud
De derde bouwlaag ligt verzonken onder het gebouw. Op twee plaatsen is er een talud aangelegd waardoor de ruimtes een directe toegang krijgen tot de tuin. Pas onder de grond komt de echte luxe tot leven. Hier in de eigen wellness kunnen de bewoners tot rust komen.
Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over. Fotograaf Christian van der Kooy
Duurzaamheid
Powerhouse Company was verantwoordelijk voor het ontwerp. RAU ontwierp de duurzaamheidstrategie van het gebouw. De kelder herbergt de slimme energiebesturende installaties. Daarnaast zijn er PV panelen naadloos weggewerkt in het ontwerp.
Villa L behoorde tot de achttien genomineerde Nederlandse projecten voor de Mies van der Rohe Award 2013. Het project behaalde echter niet de status van finalist.