Woningen aan het Molenplein in Den Helder

Tussen het Helders- en het Werfkanaal zijn gevarieerde grondgebonden woningen gerealiseerd. Binnen het masterplan van West 8 draagt dit nieuwe bouwblok bij aan de versterkten van het stedelijke (haven)gebied. Tony Fretton Architects en Geurts en Schulze Architecten tekende voor het ontwerp en dit resulteerde in een verscheidenheid aan woningtypologieën en gevels.

Het plan van West 8 behelst het versterken van het stadshart en de haven van Den Helder. Met zicht op het Rijkswerf Willemsoord, die is herontwikkeld tot cultureel en zakelijk gebied, past het Molenplein binnen dit stedebouwkundige masterplan. De architectuur is dan ook geïnspireerd op het havenkarakter en de Hollandse bouwkunst uit de Gouden eeuw.

Twee façades

Tony Fretton Architects en Geurts en Schulze Architecten gaven de zuidfaçade een informele uitstraling met twee verdiepingen tellende grondgebonden woningen met een speelse belijning. Zowel de oriëntatie van de zadeldaken als de rooilijn verspringt, waardoor sommige woningen over een voortuin beschikken. De andere zijde van het bouwblok bestaat uit herenhuizen met drie bouwlagen, waarbij dubbele zadeldaken afgewisseld worden met platte daken met of zonder opbouw.

Zicht op de verspringende rooilijn en wisselende oriëntaties van de zadeldaken aan de woningen aan de westzijde. Fotograaf Christian Richters

Maritieme architectuur

Op de kop van het bouwblok wordt dit patroon doorbroken met een groter pand, geïnspireerd op een bierbrouwerij of een pakhuis. Hierin zijn zes bijzondere woningen met stallingsgarage ondergebracht. Ook de materialen in de gevels zijn traditioneel en geïnspireerd op de maritieme architectuur: leien daken met zinken dakkapellen en bakstenen gevels wisselen wit stucwerk af.

Vrije indeling

De woningen hebben een vrije indeling. Enkel de distributiekanalen en stijgpunten zijn gefixeerd. Daardoor is een grote vrijheid voor de bewoners om de indeling van de woning te bepalen.