Presentatie science & engineering gebouw RUG

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft het ontwerp van de Zernikeborg, het nieuwe gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek, onthuld. Het ontwerp is gemaakt door een samenwerkingsverband van Ector Hoogstad Architects (EHA), Stevens Van Dijck, ARCADIS, DGMR, ABT Wassenaar and dr. Heinekamp. Met het nieuwe gebouw wil de universiteit participeren in internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, (nano) technologie, materiaal onderzoeken en astronomie.

De Zernikeborg wordt een imposant gebouw (62.000 m2, 260 meter lang en 63 meter breed) gehuld in aluminium lossagnes (leien) dat uit drie aaneengeschakelde V-vleugels bestaat. Tussen 2016-2022 wordt de nieuwbouw in twee bouwfases gerealiseerd op de Zernike Campus Groningen als opvolger van het verouderde gebouw ‘Nijenborgh 4’.

De Zernikeborg wordt de plek voor hoogstaand fundamenteel en toegepast onderzoek waar topinstituten als het Engineering and Technology Institute Groningen, het Zernike Institute for Advanced Materials, het Stratingh Institute for Chemistry, het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, het Van Swinderen Institute, het Kapteyn Astronomical Institute en SRON zullen huisvesten.

De nieuwbouw van Ector Hoogstad Architecten en partners wordt vijf verdiepingen hoog met bovenop een installatielaag voor de enorme luchtbehandelingskasten. Het is bedoeld voor onderwijs en onderzoek voor zo’n 1.000 bachelorstudenten, 450 masterstudenten en 840 medewerkers. In de fietsenkelder is daarom plek voor ruim 1.000 fietsen. Naast veel laboratoria is flink wat ruimte voorzien voor practicumonderwijs. In totaal komen er ongeveer 450 zuurkasten, zo´n 3km aan labtafels en 30 laserlabs in het gebouw.