Inspiratie uit Scandinavië

Eind vorig jaar reikten we de ARC Awards uit in de categorieën Stoelontwerp, Design, Interieur, Architectuur en een Oeuvreprijs. Samen met de sponsoren van de verschillende prijzen geven de winnaars momenteel vorm aan de belofte die de ARC Award inhield: werk! In een serie blogs en nieuwsberichten belichten we de vorderingen. PUUR interieurarchitecten, winnaar van de ARC12 Interieurprijs met universiteitsrestaurant Lodewijk, trapt de serie af. Met sponsor Plan@Office reisden Jan Geysen en collega's naar Stockholm, om zo het bedrijf en hun leveranciers goed te leren kennen.

Bij het vertrek in Schiphol stond sponsor Ad Sint Nicolaas van Plan@Office ons op te wachten, samen met zijn teamleden Yvonne, Richard en Jeroen. ARC12 Stoelontwerp-winnaar Michael Schoner en genomineerde Jorrit Taekema reisden mee, evenals Jos de Krieger van Superuse Studios (voorheen 2012architecten), een genomineerde voor de ARC12 Interieurprijs. Ook bij het reisgezelschap voegden zich mijn medewerkers Gwendy en Andries, aangezien zij mee hadden gewerkt aan het winnende project Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht.

Nationale thuiswerkdag

Na aankomst op het Arlanda Airport in Stockholm bezochten we, rijdend door de  sneeuw, de pas heringerichte Microsoft-kantoren. Daar wachtte ons een warme ontvangst van de bijna enige medewerker van Microsoft voor een rondleiding. Het was namelijk ‘thuiswerkdag’, een initiatief van meer dan 100 Zweedse bedrijven om al hun medewerkers één dag jaarlijks tegelijkertijd thuis te laten werken. De inhoudelijke uitleg die we kregen was boeiend, het interieur was eerder zwak.

Open keuken

Tweede locatie was de showroom van het familiebedrijf Ragnars, een van de leveranciers van Plan@Office. De familie, oftewel de directie zelf, bood ons een fantastisch pure lunch aan: king crab en mosselen met brood en pasta, heerlijk! De showroom is gevestigd in een voormalige Hugo Boss-winkel in één van de mooiste straten van Stockholm. Aansluitend gaf Ragnars een korte presentatie over hun producten. Ongekend was de letterlijke familiaire aanpak én open keuken; uniek en ondenkbaar in België.

Herbestemming

Overnachten deden we in een bijzonder voorbeeld van herbestemming: een voormalige vrouwengevangenis, omgebouwd tot hotel, gelegen op een eiland (1 van de 14 waaruit Stockholm als stad bestaat). Ieder van ons had een cel als kamer, heel bijzonder qua beleving. Goed gevonden was de creatie van de badkamers in telkens de aangrenzende cel op de helft van de oppervlakte.

’s Avonds vond er in de showroom van Ragnars een internationale architectenparty plaats, een goed moment om iedereen in de groep te leren kennen onder het genot van Zweedse hapjes en een lekkere wijndegustatie. Bar Sturehof volgde en afsluitend club Café Opera, een prachtige ruimte in een operagebouw.

Strak en functioneel

De volgende dag kregen we een rondleiding door de kantoren van IT-reus TIETO. Het verhaal van de facility manager was vooral boeiend omdat hij het project als opdrachtgever had gevolgd. Het resultaat was een strak en functioneel interieur.

Daarna bezochten we de Stockholm Furniture Fair, een kleinschalige maar sympathieke meubelbeurs van drie hallen, waarvan vooral hoofdhal A de moeite waard was. Uitvalsbasis was de centrale en grote stand van Martela, een Fins beursgenoteerd familiebedrijf en leverancier van Plan@Office. Hier maakte de beste barrista van Zweden fantastische koffie voor ons: ik koos de ‘special of the day’ (espresso, scheut chocolademelk, gestoomde melk en sinaasappelschilschilfers of zoiets).

Design

De Scandinavische merken slagen erin om het innovatieve van het design van de jaren ’50 en ’60 op een hedendaagse manier door te zetten, met de bekende merken Muuto en Hay voorop. Alle stands stralen een warme sfeer uit met veel hout en pastelkleuren, het verwachtingspatroon wordt helemaal ingevuld. Ook opvallend was de enorme aandacht voor mooie akoestische oplossingen.

Hoofdgast van de beurs was Nendo met een prachtige installatie Snowing Mountains, een overbelichte installatie van fragiele geplooide witte houten constructies. Heel Japans, namelijk knap in z’n eenvoud. Na de beurs een busrit door de stad met een lokale gids, waar we een stuk geschiedenis van Stockholm te horen krijgen.

Het einde van de busrit leidt ons naar de showroom van Martela, waar ’s avonds een architectenfeest plaatsvindt, met een korte toelichting van het merk en aansluitend de start van de party, blijkbaar al jaren ‘de afterparty’ van de beurs. Ik had daar een boeiend gesprek met Nicole, een interieurarchitecte van White Architects over hedendaagse Scandinavische architectuur. We eindigen de avond op niveau in restaurant Berns, in een prachtige setting van 1863, met een overdadig gedecoreerd plafond en prachtige kroonluchters.

Besluit

Tijdens dit tripje naar Stockholm heb ik deze stad voor de eerste keer mogen proeven, heb ik daarbij op de meubelbeurs de echte Scandinavische ’touch’ gezien en dankzij Plan@Office boeiende mensen leren kennen. Wordt vervolgd in november, dan staat een bezoek aan Tokio op de agenda!