Samen met ABT onderzocht Wessel de Jonge Architecten hoe verschillende programma’s in het voormalige GAK-kantoor in Amsterdam (1959) ingepast konden worden. De functie als kantoor kon niet toegeschreven worden aan het kolos, omdat de projectontwikkelaar AM moeilijk voldoende gebruikers kon vinden. Er bleek wel behoeften te zijn aan studenten- en starterswoningen. De 320 woonheden waren al snel verkocht of verhuurd.
De Noordgevel is al af. Fotograaf Luuk Kramer
Beeld blijft overeind
Door de bestemmingswisseling is vooralsnog alleen de noodvleugel ontwikkeld. Wessel de Jong Architecten heeft hier geen duidelijke stempel gedrukt op de nieuwe uiterlijke verschijningvorm van het oude gebouw van architect Ben Merkelbach (1901-1961). De strakke ritmiek van afwisselende repen glas en borstwering refereren naar zijn oude functie. Intern is de corridorstructuur behouden. Aan weerszijden van de gang bevinden zich de kleine woningen van nog geen 25 vierkante meter.
Sociale plint
Zecc Architecten veranderde de indeling en inrichting van de plint. Door de vloeren van de eerste verdieping deels open te breken ontstaan vides, waar ruimte is voor horeca, flexibele werkplekken en verhuurbare units voor startende en kleinschalige ondernemingen. Deze nieuwe invulling geeft meer sociale controle rondom het gebouw.
Lees het volledige artikel in het maartnummer van de Architect.