(Beoogde) aanpak
In het ontwerp is ervoor gekozen om het gebouw niet op te toppen of een extra volume toe te voegen. De karakteristieke uitstraling en architectuur van de bestaande toren wordt daarentegen behouden door een radicale, doch simpele ingreep. De toplaag wordt losgekoppeld van zijn onderkant, het middendeel wordt voorzien van een nieuwe en zeer transparante constructie, en de toplaag wordt het uitkijkplatform. De voormalige introverte Pompentoren krijgt zo een expressief karakter.
Samenwerking met andere diciplines
Architectuur, landschap en stabiliteit komen samen in de Pompentoren. Door de voormalige functie als pompgebouw is het zeer robuust gebouwd en daardoor geschikt voor transformatie tot uitkijktoren volledig. Zowel architectonisch als constructief. De toren blijft intact en behoudt zijn identiteit, maar er wordt op een hedendaagse manier ingegrepen. De architectuur van de nieuwe Pompentoren is een samenhangend geheel van de constructieve opgave, circulatie en de connectie met het landschap.
Duurzaamheid
De Pompentoren is bijzonder in zijn soort; het is ook na de transformatie een zo analoog mogelijk gebouw. Daarmee is er geen onderhoud nodig op installaties, en is het gebouw ook qua toegepaste materialen onderhoudsarm. Zo wordt er gekozen voor een rationele bouwmethodiek. Er is bewust ontworpen met een reeks elementen die geprefabriceerd kunnen worden en op vrij eenvoudige wijze op het werk gemonteerd kunnen worden. De constructie is droog gemonteerd en daarmee volledig demontabel.
Materiaal en techniek
Bij de herbestemming van de constructief gemetselde Pompentoren stond behoud van de oorspronkelijke uitstraling centraal. De toevoeging moest de identiteit versterken en oud en nieuw in harmonie brengen. Slank, gegalvaniseerd staal vormt een licht en fragiel contrast met de robuuste baksteen. De open constructie en minimalistisch ontwerp creërt een bijzondere beleving, waarbij traditie en innovatie samenkomen in een functionele en esthetische integratie.
Maatschappelijke impact
De Pompentoren wordt een waardevolle bestemming en tussenstop op de G62, wat het landschap en de recreatieve route versterkt. Dit biedt een impuls aan de omgeving, bewoners en dorpen. Als onderdeel van een reeks uitkijktorens en dankzij zijn unieke positie binnen het fietsnetwerk en Horizon 2025, nodigt hij bezoekers uit tot recreatie en beweging. Zo draagt de Pompentoren bij aan de activering van de bewegingsroute als landmark, uitzichtpunt en bestemming.
Kans
Dit project was voor ons een bijzonder avontuur. Destijds (2017) waren we een startend bureau zonder gerealiseerde projecten. WinVorm geeft jonge ontwerpers een kans zich in te schrijven voor bijzondere opgaven. 7 jaar na de start van deze prijsvraag zijn wij verheugd met het resultaat en het werken in België was ondanks de uitdagingen die het zich meebrengt zeer interessant en dat smaakt wel naar meer.