(Beoogde) aanpak
De entresolvloer is verwijderd om de indrukwekkende dubbele hoogte in ere te herstellen en beide bouwlagen weer te verbinden. Karakteristieke onderdelen zijn consequent uitgewerkt, zowel ruimtelijk als in materiaal en detail. Voor kantoorruimte is de hal ongewoon diep – en dus donker. Dit wordt ondervangen door verrassende lichtinvallen van bovenaf, via de etalages en vanuit omliggende stegen.
Samenwerking met andere disciplines
In het ontwerpproces is nauw samengewerkt met constructeur, installatie-adviseur en bouwfysisch adviseur om de beleving van de ruimte maximaal te maken: akoestische wanden dragen bij aan de monumentaliteit van de hal, vergaderzalen zijn middels tuien opgehangen aan de betonnen hoofddraagconstructie, die weer in het zicht is gebracht, ventilatiekanalen zijn in het zicht gelaten en dragen bij aan het industriële karakter van de ruimte.
Duurzaamheid
De Pershal voldoet in alle opzichten aan de hoogste duurzaamheidseisen. Het gebouw is voorzien van een hoogwaardig klimaatsysteem, energielabel A+++ en Breeam In-Use excellent-certificering, dankzij een nieuwe WKO-installatie in de kelder, een nieuw luchtbehandelingssysteem en na-isolatie van de muren. In 2021 is het gebouw uitgeroepen tot het meest duurzame Rijksmonument van Nederland.
Materiaal en techniek
De materialisering en bouwtechnische uitwerking van een plek verwijzen telkens naar de betekenis van deze plek in het monument, en ondersteunen zo de gebruikservaring. De natuurstenen entreehal is gerestaureerd en nieuw natuursteen begeleidt de gebruiker naar de verschillende kantoorruimtes. In de drukpersenhal is gekozen voor een industriële kopshouten vloer en is een 3-dimensionaal vergadercluster gemaakt van zwartstalen profielen. Akoestische wanden versterken de monumentaliteit van de hal.
Maatschappelijke impact
De ruimtes bieden een betekenisvolle kantooromgeving voor ca. 250 gebruikers. Door de geschiedenis centraal te stellen in het herbestemmingsconcept en de verschillende tijdslagen en (historische) functies als uitgangspunt te nemen, is een wereld ontstaan die het verhaal van het Telegraafgebouw vertelt: van de chic entreehal die toegang gaf tot de directievertrekken tot de industriële omgeving van de drukpersen van weleer, overal biedt het kantoor doorkijkjes naar het verleden.
Fysieke impact
De grote etalages over een lengte van ca 30m aan de Nieuwezijds Voorburgwal zijn weer geopend, en geven nu zicht op de voormalige drukpersenhal die de bedrijvigheid van weleer, maar in een andere vorm, aan de voorbijganger laat zien. De gerestaureerde glazen-bouwstenenvlakken, laten niet alleen daglicht tot diep in het gebouw, ze schijnen ‘s avonds ook weer als lantaarns richting de straat. Zo is het gebouw weer onderdeel geworden van de stad.
Historie
Het voormalige hoofdkantoor van De Telegraaf – De Pershal – werd in 1930 ontworpen door Jan Frederik Staal en Gerard Langhout. De Pershal was het middelpunt van het journalistieke centrum. Alle functies die nodig waren kregen een plek in het ‘krantenpaleis’. Grote etalages boden zicht op de drukkerij, waar de persen volop in bedrijf waren. Op de verdiepingen bevonden zich de redacties, de administratie, de magazijnen en de zetterij. Later bood het gebouw onderdak aan de KasBank.