(Beoogde) aanpak
De schoonheid van de oorspronkelijke kerk bestaat uit de sterke aswerking en symmetrische opzet, de elegante details in de gevel en het geraamte van gebogen houten spanten. Dit waren daarom de uitgangspunten voor de uitbreiding. Het achterschip is verlengd t.b.v. de symmetrie van de bestaande kerk. De prachtige gebogen spanten uit het bestaande interieur zijn doorgetrokken naar buiten en vormen de uitbreiding. De vleugels van de laagbouw omarmen de bestaande kerk.
Samenwerking met andere disciplines
De basis van het ontwerpproces was de intensieve samenwerking met de kerkgemeente. Er waren diverse commissies van vrijwilligers waar we van SO t/m DO veel mee aan tafel zaten. Informatieavonden zorgden voor draagvlak bij de hele kerkgemeente. In nauwe samenwerking met de andere adviseurs is alles ingepast in de compacte uitbreiding, samengebracht door het bouwmanagement van Tordoir van den Berg architecten. Het vakmanschap van de aannemer heeft de realisatie naar een hoger niveau gebracht.
Duurzaamheid
De omgevingsvergunning is verleend voor een verbouwing, maar de de eisen voor nieuwbouw zijn waar mogelijk toegepast. Er was een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid: gasvrij, BENG eisen voor de isolatie en installaties en het toepassen van een WKO. Hout is het voornaamste bouwmateriaal voor de constructies, vloeren, wanden en daken en voor de interieurafwerking. Het exterieur is afgewerkt met steenachtige materialen om het zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken.
Materiaal en techniek
De materialisatie van de uitbreiding is zoals de bestaande kerk, maar in warmere tinten. Lichtgrijze leien liggen op de gebogen daken en de laagbouw is opgebouwd uit lichte bakstenen met gouden glazuurstenen in reliëf gemetselde banden. Deze lopen naadloos over in de aluminium lamellen voor de zonwering. De houten spanten, vloeren, wanden en daken zijn geprefabriceerd en in 2 weken gemonteerd. Alleen de fundering en kelder zijn van beton. De kern is versterkt met minimaal staal en kalkzandsteen.
Maatschappelijke impact
De maatschappelijke impact op lokaal niveau is aanzienlijk. Naast ruimte voor vieringen en ontmoeting van de kerkgemeente zelf, kunnen de multifunctionele ruimtes goed worden gebruikt voor andere sociale activiteiten. Denk aan taallessen voor vluchtelingen of vergaderingen van lokale VVE’s. Het gebouw wordt zo voor meer inwoners van Hoofddorp een ontmoetingsplek. Landelijk zien we dat deze uitbreiding andere kerkgemeentes inspireert om hun eigen gebouwen nieuw leven in te blazen.
Fysieke impact
De fysieke impact van de uitbreiding is bescheiden. Het gebouw is in de lengte-as van de bestaande kerk naar achteren uitgebreid op eigen terrein en vanaf de voorzijde niet zichtbaar. De historische herkenbaarheid van de Martkpleinkerk is op deze manier behouden gebleven. Aan de achterzijde grenst de uitbreiding aan een klein bedrijventerrein en het toekomstige woongebouw TROM. Het zal landen in een groene setting, welke binnenkort wordt aangelegd om het ontwerp compleet te maken.
Uitbreiding
Dok tekende ook het interieurontwerp voor de uitbreiding. De houten spanten spelen de hoofdrol en worden gedragen door een natuurlijk materialen palet van hout, terrazzo en vilt in natuurlijke tinten als donkergroen, roestbruin, ivoor en grijs. De gebogen plafonds zijn afgewerkt met vurenhouten latten en verticale baleinen, geïnspireerd op de originele tekeningen van de bestaande kerkzaal. Maatwerk kastenwanden complementeren de ruimten en voorzien in opbergruimte voor verschillende gebruikers.
PDF bestanden
dok-architecten-marktpleinkerk-situatie
Downloaddok-architecten-marktpleinkerk-plattegronden
Downloaddok-architecten-marktpleinkerk-langsdoorsnede-3d
Downloaddok-architecten-marktpleinkerk-doorsnedes
Downloaddok-architecten-marktpleinkerk-concept-schets
Downloaddok-architecten-marktpleinkerk-project-pdf-01
Download