Oudemansstraat, Antwerpen - Woonwerk architecten

Uit uitgangspunt was het hergebruik van het hoofdgebouw van de voormalige horecavoorziening en de sloop van de bijgebouwen in het binnengebied. Dit voorstel is in lijn met de wens van de stad om het binnengebied te 'ontpitten'. De huidige kamers op het gelijkvloers maken plaats voor een groene collectieve binnentuin die aanzet tot ontmoeting en kan bijdragen aan het creëren van sociale cohesie tussen de bewoners van het bouwblok. Er ontstaat meer ruimte, licht en lucht binnenin het bouwblok.

(Beoogde) aanpak

Speciale aandacht is besteed aan de individuele entrees van de woningen aan de Oudemansstraat. Hier wordt een directe relatie gezocht met de publieke ruimte. De trap die leidt tot de maisonnettes is een transitiezone tussen privé en publiek waar de bewoners in hun eigen plek aan de straat kunnen zitten. Aan de binnenkant van het blok wordt op een informele wijze aan het steegje gewoond.

Samenwerking met andere disciplines

Samen met de opdrachtgever (AG Vespa), de aannemer (Gillion Construct) en de ingenieurs van Studie10 (stabiliteit, technieken, epb, ventilatie) zijn we erin geslaagd om het bestaande gebouw te transformeren tot hedendaagse stadswoningen en appartementen die bijna energie neutraal (BEN) zijn.

Duurzaamheid

Het belangrijkste duurzame aspect van dit project is het hergebruik van de bestaande structuur van het gebouw en de selectieve sloop van gebouwdelen die niet her te gebruiken waren. Verder zijn we zorgvuldig omgegaan met de keuze van de nieuwe materialen. Duurzaamheid en een lange levensduur in combinatie met de robuuste, stadse uitstraling waren de uitgangspunten. De collectieve binnentuin zorgt voor vergroening, koelte en sociale cohesie in het blok en stimuleren ontmoeting.

Materiaal en techniek

Het startpunt voor dit project was het hergebruik van de constructie van het bestaande gebouw. Alle vloeren en draagconstructie zijn behouden en waar nodig versterkt. De gevels zijn uitgevoerd en baksteen, binnenwanden in lichte constructie. De optopping is in CLT opgebouwd. Dit zorgt voor een robuuste en stadse uitstraling die perfect past bij de binnenstad van Antwerpen. De toegepaste technieken zorgen voor energiezuinige woningen (BEN).

Maatschappelijke impact

Het project voegt 23 betaalbare woningen in verschillende types toe aan de binnenstad. De 2-laagse maisonnettes hebben hun entree direct aan de straat. Door het trapje creëren ze een “bijzonder” moment in het straatbeeld. De dubbelhoge entree leidt naar de collectieve binnentuin. We hebben maximaal ingezet om een aantrekkelijke vormgeving van de collectieve ruimtes in het gebouw. De circulatieruimtes zijn net iets ruimer vormgegeven zodat hier ook ontmoeting tussen de bewoners plaats kan vinden.

Fysieke impact

Dit project levert een bijdrage aan de revitalisatie van het Schipperskwartier. De stapsgewijze vervanging van horeca door stedelijk wonen is hierbij het belangrijkste. Dit is het beste zichtbaar aan de Oudemansstraat, een belangrijke verbinding tussen het Schipperskwartier en het centrum. In de binnenkant van het blok zorgt het wonen aan het informele steegje ook voor een significatie upgrade. De groene binnentuin die via de ruime entree weer verbonden is met de Oudemansstraat is het sluitstuk.

Buitenruimtes

De groene binnentuin is collectief voor alle bewoners en creëert lucht in het blok. De bovengelegen appartementen worden ontsloten via galerijen die aan het binnenhof liggen. Zo wordt de collectieve ruimte in het project ook verticaal doorgezet. De maisonnettes hebben een terras aan de collectieve binnentuin die net iets verhoogd ligt. Dit zorgt voor verbondenheid en tegelijkertijd voor voldoende privacy. De dubbel hoge entree verbindt de straat met de binnentuin en maakt het blok doorwaadbaar.

PDF bestanden