(Beoogde) aanpak
Het project verenigt respect voor historische waarden met toekomstgericht biobased en circulair materiaalgebruik. Via een design-by-doing aanpak werd ruimte gelaten voor hieruit voortvloeiende ‘toevalligheden’. De karakteristieke donkere en gesloten buitenschil werd behouden, een nieuwe bouwfysische laag aan de binnenzijde is een herinterpretatie van het aangetroffen mysterieuze interieur.
Samenwerking met andere disciplines
Het project is uitgevoerd i.s.m. kleine lokale actoren. Culture Matters onderzocht de cultuur-historische waarde en zorgde voor verbinding met de dorpsgemeenschap en de dienst archeologie West-Friesland. De lokale aannemer hielp mee in het vinden van passende circulaire oplossingen en efficiënt materiaalgebruik. De lokale constructeur dacht mee met strategische aanpassing, herstel en verplaatsing t.b.v. behoud van het bijzondere houtskelet.
Duurzaamheid
De architectuur verkent hergebruik op verschillende schalen, van hele gebouwdelen, via lokaal gevonden materialen en objecten tot subtiele ontwerpcitaten. Zo komt bijv. de belijning van de gevel terug in het interieur en is nieuw hout behandeld met natuurlijke lijnolie in historische kleurstellingen. De houten structuur is volledig behouden, de vlas isolatie is gevat in hergebruikte houten beplating, de vloeren zijn van regionaal sloophout, de schouw is bekleed met een restpartij marmer.
Materiaal en techniek
De toegevoegde materialen zijn zo veel mogelijk lokaal, circulair en/of bio-based, aangevuld met industriële producten die zijn geselecteerd op lange levensduur. Voor modern comfort zijn duurzame installaties gekozen die passen bij de schaal en wisselend gebruik. Esthetisch ingepaste PV-panelen wekken stroom op voor een warmtepomp met buffervat die de laagtemperatuur convectoren en vloerverwarming voedt. Het dak vangt regenwater op voor de grijswatertanks verstopt tussen de fundering in de dijk.
Maatschappelijke impact
Het project richt zich op het behouden en beleefbaar maken van watererfgoed om zo een groter maatschappelijk verhaal over ons water te vertellen. Door de dijkmagazijnen weer open te stellen en er mensen in te laten verblijven, worden bezoekers letterlijk ondergedompeld in het waterverhaal en draagt het bij aan bewustwording rondom water en klimaatopgaven. Het bijzondere transformatieproces is daarnaast gedocumenteerd als inspiratie voor initiatieven voor herbestemming van soortgelijke objecten.
Fysieke impact
Het behoud van de dijkmagazijnen is belangrijk omdat zij tastbare getuigen zijn van de onstaansgeschiedenis van het oer-Hollandse landschap. Met hun abstracte vorm en typerende zwarte gevels zijn zij bovendien als herkenningspunt gaan fungeren voor de omliggende dorpen. Terwijl de sobere utilitaire uitstraling van buiten zoveel mogelijk behouden blijft, worden de dijkmagazijnen toegankelijk gemaakt en omgevormd tot leercentrum, artist-in-residence en gastenverblijven.
Gelaagde eenvoud
Het dijkmagazijn Scharwoude werd gekozen als pilotproject. De ogenschijnlijk eenvoudige architectuur wordt naar mate men dichterbij komt meer complex en verfijnd, harde lijnen worden verzacht door subtiele vertrappingen en draaiing van legpatronen. In tegenstelling tot de andere magazijnen heeft het geen monumentale status, waardoor het mogelijk was om een meer intuïtieve en poëtische interpretatie voorrang te geven in de versmelting van oud en nieuw.