SIMAC, Eindhoven - De Bever Architecten

SIMAC, een familiebedrijf in de informatietechnologie, heeft begin 2024 De Bever Architecten opdracht gegeven om het nieuwe hoofdkantoor in een voormalig schoolgebouw voor technische beroepen te ontwerpen. Het bestaande gebouw uit 2009 is ontworpen met ruwe, robuuste materialen zoals baksteen, hout en tegels en heeft waardevolle architectonische elementen zoals een patio met daglicht, hoge plafonds en een mezzanine. Deze elementen zijn hergebruikt in een eigentijds en modern nieuw ontwerp

(Beoogde) aanpak

De ontwerpfilosofie is gericht op het behoud van waardevolle ruimtelijke elementen in combinatie met nieuw gecreëerde zichtlijnen en openingen in het gebouw. Belangrijke uitgangspunten zijn licht in alle ruimtes, het verbinden van de verschillende werkruimtes middels zichtlijnen en het benadrukken van de binnenpatio als centrale ontmoetingsplek. De centrale rol van de patio is tevens versterkt door het toevoegen van twee rode trappen, die op speelse wijze het ontmoeten van collega's stimuleren.

Samenwerking met andere disciplines

Het project onderscheidt zich van andere projecten door een uniek proces waarbij het ontwerp-en bouwteam intensief samenwerkten. Door de tijdsdruk zijn ontwerpbeslissingen parallel aan de bouw genomen, wat veel afstemming en snelle beslismomenten vereiste. Dit resulteerde in een hands-on project dat in recordtijd is afgerond. De constante communicatie met het bouwteam en de sterke aanwezigheid van de ontwerpers op de bouwplaats, maakten het mogelijk dat SIMAC snel het gebouw in gebruik kon nemen

Duurzaamheid

Als transformatieproject is duurzaamheid intrinsiek geïntegreerd door het hergebruik van een bestaand gebouw. Het merendeel van de structuur werd behouden, met sloop- en ruimtelijke toevoegingen alleen waar nodig om de functionaliteit van het gebouw als kantoorruimte te verbeteren. Een andere belangrijke duurzame maatregel was het hergebruik van het grootste deel van het bestaande meubilair uit het huidige SIMAC-kantoor.

Materiaal en techniek

Het bestaande gebouw bestond uit een combinatie van materialen en kleuren, wat een visueel onrustige omgeving creëerde. De insteek was om het gebouw terug te brengen tot de essentie, waarbij de ruimtelijkheid en de ruwe materialiteit is benadrukt. Meer daglicht was hierbij essentieel. De donkere gangen zijn verlicht door het toevoegen van glazen puien naast de deuren, een rij ramen is toegevoegd aan de langsgevel, er zijn openingen in wanden en de dichte balustrade richting de patio toegevoegd.

Maatschappelijke impact

Het doel van de transformatie is het creëren van een hoogwaardige, gezonde werkomgeving. Het ontwerp biedt een verscheidenheid aan ruimtes aan die passen bij verschillende werkstijlen en behoeften, waaronder traditionele kantoorruimtes, werkunits/telefoonhokjes en zowel open als gesloten vergaderruimtes. Belangrijk is het zichtbaar maken van samenwerking, ontmoeting en teamwerk, kortom de werkethiek van SIMAC.

Fysieke impact

Het project had minimale fysieke impact, aangezien de transformatie grotendeels beperkt bleef tot het interieur van het gebouw. Door het hergebruik van de bestaande structuur, veroorzaakte de bouw weinig verstoring voor de omgeving.

Interieur

Naast de ruimtelijke transformatie ontwierp De Bever Architecten ook het interieur. Als basis is gekozen voor een neutrale omgeving met witte en grijze tinten. Een rustige achtergrond voor nieuwe ontwerpelementen en de bestaande ruwe, stoere materialen. In deze context zijn de nieuwe pantry's, de opvallende rode trap, de mobiele vergaderruimtes en de speelse patronen op de muren strategisch toegevoegd om de identiteit van SIMAC te versterken en uit te dragen.

PDF bestanden

  • 1616-2025-4-3-do250-begane-grond-final

    Download
  • 1616-2025-4-3-do251-1e-verdieping-final

    Download
  • 1616-2025-4-3-do254-4e-verdieping-final

    Download
  • 1616-2025-4-4-do450-doorsnede-a-a-final

    Download
  • 1616-2025-4-4-do451-doorsnede-b-b-final

    Download
  • 1616-simac-documentatie

    Download