Theater aan de Parade, 's-Hertogenbosch - NOAHH

Theater aan de Parade is het culturele hart van 's-Hertogenbosch. De opgave: Het bestaande introverte theater uit 1976 ombouwen op de zelfde footprint naar een vernieuwd groter theater dat álle vormen van podiumkunst huisvest, uitnodigt tot ontmoeting en de stad verrijkt met architectuur die durft. Eigentijds, inclusief, flexibel en toekomstgericht - op een extreem compacte plot, waar elke kubieke meter ten dienste staat van de podiumkunsten en meer programmamogelijkheden.

(Beoogde) aanpak

Door de Grote Zaal en kelder te behouden, gaven we het ontwerp houvast. Daaromheen bouwden we het theater als ‘transformer’: met schuivende laadplateaus, hyperflexibele zalen en foyers die telkens anders gekoppeld kunnen worden. Door elke ruimte een eigen identiteit te geven en de traditionele scheiding tussen ‘front of house’ en ‘back of house’ los te laten werd elke plek in het gebouw ‘theater’.

Samenwerking met andere disciplines

Wanneer je een hyperflexibel gebouw wilt maken moet je de techniek om dit te realiseren goed begrijpen. Al in een vroeg stadium ontstond zodoende een intensieve samenwerking met co-makers, gebruikers en theatertechnici. Hierdoor was er tijd om nieuwe producten te ontwikkelen en deze in te passen zoals het schuivende laad- en losplatform. Ook de samenwerking met omwonenden was uniek! Dit leidde tot een resultaat waarbij installaties volledig geïntegreerd zijn en gevels verticale tuinen werden.

Duurzaamheid

Theater aan de Parade is ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid. We hebben met minder m2 BVO meer FNO gemaakt. Ook zijn we uitgegaan van transformatie in plaats van nieuwbouw door bestaande kelder, de Casinozaal en delen van de constructie te hergebruiken. Het gebouw is vrijwel energieneutraal. Innovatieve oplossingen zoals het gebruik van bio-based afwerkingen zoals bamboe en levende groenwanden in de foyers dragen bij aan een gezond binnenklimaat en een verlaagd energieverbruik.

Materiaal en techniek

Door direct met co-makers te werken kon hun vakmanschap worden ingezet bij de innovatieve ontwikkeling van nieuwe producten: feeërieke akoestische zaalwanden van bamboe; dubbelgekromde glasvezelgewapende gipsbetonnen balkon- en wandpanelen; gelijmde baksteenstrips als dakafwerking en schuivende gevelwanden, hangend metselwerk voor de glasgevel; 12m2 grote aanlandtafels. Dit alles leidde tot herinterpretatie van traditioneel materiaalgebruik met nieuwe technieken: “een perfect fit door techniek”

Maatschappelijke impact

Het extraverte theater biedt ruimte voor ontmoeting, creativiteit en diversiteit in podiumkunsten legt verbindingen met de Parade als culturele bestemming. Het is ook de plek voor ouderen/dementen voorstellingen, kindertheater, workshops, tentoonstellingen en congressen. Een plek voor jong en oud, een plek voor iedereen. Ook de gordijnen, geïnspireerd door de surrealistische invloeden van Jheronymus Bosch en de rijke historische texturen van de stad, voegen een diepere laag toe aan de ruimte.

Fysieke impact

In het nieuwe gebouw is sociale ruimte synoniem met ruimtelijke synergie. “Een theater met een relatie met de Sint-Jan, Bisschopshuis, kloosters de binnenstad en de Parade. De levendige en elegante voorgevel bevat een rijke variatie aan metselwerkstructuren en transparante foyers, waarbij het kleur- en materiaalgebruik samengaan met die van de historische omgeving. Het grote programma hebben we kleingemaakt door ze op te delen in sub-volumes. Zo past het gebouw goed in de monumentale binnenstad.

Architectuur en Programma

We werkten binnen de extreem strakke contouren van het bestemmingsplan en binnenstedelijk historisch beeldkwaliteitsplan. We ontwierpen daarom een façade met tessalaties: gelaagd en ritmisch. Met een oppervlak van 10500 m2 biedt het theater een Grote Zaal (920 zitplaatsen) en een flexibele Middenzaal (400 zit-, 900 staplaatsen), geschikt voor uiteenlopende performances. Het gebouw is ontworpen als transformer; uitzonderlijk multifunctioneel is en kan inspelen op diverse gebruiksscenario's.

PDF bestanden