Zwevend Huis, Amersfoort - Benthem Crouwel Architects

Het huis is ontworpen voor een familie die veel ruimte vroeg maar een bescheiden huis wilde. Architect en partner Saartje van der Made noemt het een eer om iemands persoonlijke dromen te realiseren. De opgave was bijzonder vanwege de locatie: een mooie plek op het hoogste punt van Amersfoort met uitzicht over de stad. De uitdaging was om in een stedelijke omgeving toch een sterke relatie met de natuur te creëren.

(Beoogde) aanpak

Het ontwerpconcept draait om een zwevend huis in het groen. De begane grond is volledig transparant, zodat de leefruimtes overvloeien in de tuin. Daarboven zweeft een gesloten volume met slaapvertrekken en een werkruimte. De vorm van het huis is bepaald door de omgeving; door het rechthoekige volume strategisch af te schuinen en bij te snijden, ontstaat een eigentijdse vorm die verwijst naar de traditionele zadeldaken in de buurt.

Samenwerking met andere disciplines

Vanwege de centrale rol die de tuin speelt, is de landschapsarchitect al vroeg bij het ontwerpproces van het project betrokken.

Duurzaamheid

De transparante begane grond en gesloten bovenbouw zorgen voor een speels ontwerp en dragen bij aan duurzaamheid. De overstek biedt natuurlijke schaduw, wat de temperatuur reguleert en energiebehoefte vermindert. Glazen puien zorgen voor natuurlijk licht en optimale verbinding met de weelderige tuin. Door duurzame materiaal- en ontwerpkeuzes, zoals leisteen voor de gevelafwerking en hout voor de bouwlagen, blijft de ecologische impact minimaal.

Materiaal en techniek

De bovenbouw is volledig bekleed met leisteen, wat het volume intact houdt en door de natuurlijke kleur goed aansluit bij de groene omgeving en tuin. In het leistenen dak zijn zonnepanelen geïntegreerd, waarmee energie wordt opgewekt. Op de betonnen kelder zijn twee bouwlagen volledig in hout uitgevoerd.

Maatschappelijke impact

De maatschappelijke impact betreft de hoogwaardige isolatie die het huis welhaast luchtdicht maakt. Het triple glas voorkomt warmteverlies. De houtskeletbouw heeft een extra isolatiehuid van houtwolplaten met thermische en akoestische eigenschappen. Een water/lucht warmtepomp met lussen die 180 meter de grond ingaan, draagt bij aan de energie-efficiëntie van de woning.

Fysieke impact

Dit project maximaliseert de beschikbare ruimte door slim gebruik van het perceel. Door een kelder en meerdere verdiepingen te integreren, wordt de hoogte optimaal benut terwijl de grondoppervlakte minimaal blijft, met bewust veel ruimte voor natuurlijke biodiversiteit. De glazen plint dient meer dan een esthetisch doel: het creëert een naadloze overgang tussen interieur en exterieur. Deze transparante grens zorgt voor een vloeiende verbinding, waardoor binnen- en buitenruimte in elkaar overlopen

Binnenstructuur

Het huis telt vier bouwlagen met een overzichtelijke indeling. De begane grond huisvest woonkamer, eetkamer en open keuken rondom een centrale kern die de ruimtes logisch scheidt. Een van buiten zichtbare sculpturale stalen trap in een open vide verbindt alle verdiepingen. De bovenverdiepingen bevatten slaapkamers, kantoor en sanitair, waar doordachte openingen geborgenheid bieden terwijl ze tegelijk een gekaderd uitzicht bieden op de stad, het groen en de omgeving; als schilderijen.

PDF bestanden