(Beoogde) aanpak
In antwoord op een DBMO-tender uitgeschreven door TU/e hebben VenhoevenCS, Woonbedrijf en Heijmans intensief samengewerkt aan het ontwerp voor het gebouwenensemble. Sociale cohesie en community vorming hebben daarin vanaf het begin centraal gestaan, evenzeer als aandacht voor (mentale) gezondheid en circulariteit. Dit heeft voor de torens geresulteerd in extra hoge verdiepingen met veel ruimte voor informele ontmoeting en enorm veel flexibiliteit voor toekomstige gebouwaanpassingen.
Samenwerking met andere disciplines
Om de oplevertermijn te halen heeft het team vanaf dag één samengewerkt met co-makers die ieder gespecialiseerd zijn in prefab bouw, waaronder betoncasco, gevel, badkamers en installaties. De samenwerking omvatte in lijn daarmee verregaande BIM-engineering in de vroege fases, grote betrokkenheid van uitvoerende partijen gedurende het ontwerp en doorlopende advisering van ontwerpers tijdens de bouw. Ook met de landschapsarchitect is gedurende het hele proces intensief samengewerkt.
Duurzaamheid
Haven is ontworpen vanuit integrale duurzaamheid en aandacht voor circulariteit, gezondheid en sociale cohesie. De all-electric ‘Haven’ is aangesloten op de campus-WKO en voorzien van zonnepanelen. Dankzij energie-efficiënte installaties, een goed geïsoleerde schil en toepassing van de Trias Energetica wordt voldaan aan BENG. De bouwopzet draagt bij aan royale daglichttoetreding, biedt ruimte voor slimme inpassing van luchtbehandeling en luchtverdeling, en maakt sociale interactie mogelijk.
Materiaal en techniek
De prefab betongevels van beide torens benutten esthetische mogelijkheden van beton op unieke wijze. De westelijke toren heeft een lichte, slanke uitstraling met een subtiel reliëfpatroon en dubbelhoge wintertuinen. De oostelijke toren, donker van kleur door ijzeroxide, heeft een wolkenpatroon. De gevel weerspiegelt de interne functies, zoals groepswoningen en community-ruimtes. De robuuste betonconstructie sluit aan bij de campusarchitectuur en biedt langdurig onderhoudsarm karakter.
Maatschappelijke impact
Haven biedt 735 studenten een thuis in een leefomgeving waar wonen, leren en sociale interactie samenkomen. Gemeenschappelijke ruimtes zoals de Makerspace, huiskamers, een studentencafé en een mensa en koffiebar gerund door (ex-)daklozen stimuleren ontmoeting en verbinding. In de groepswoningen, die 50% van het totaal beslaan, staat de gedeelde leefruimte voor 4 tot 8 studenten centraal. Dubbele corridors met inpandige ramen naar de keukens bevorderen informeel contact tussen buren.
Fysieke impact
Haven geeft vorm aan een nieuw levendig punt op een plek die eerder als een ietwat vervallen stuk achterkant van de campus gold. Twee torens en een studentendorp zijn zo geplaatst dat ze sterke verbindingen maken met bestaande routes, zoals de Blauwe Loper en de doorgaande route naar sportcentrum en woonwijk. Diepe gevels zorgen voor ritme en schaduw, terwijl houten laagbouw en open hoeken de schaal verzachten. Zitranden, trappen en doorzichten maken buitenruimte prettig en bruikbaar.
Stedenbouwkundige Integratie
Het nieuwe gebouw is zorgvuldig ingepast in de bestaande structuur. De torens sluiten aan op eerdere bouwfasen en volgen de rationele en tektonische principes van de campus-architectuur; Robuuste betonnen gevels met een expliciet maatsysteem. Ook draagt het project bij aan een groene leefomgeving. Groene daken, waterbuffering en inheemse beplanting bevorderen biodiversiteit. Entrees en ontmoetingsplekken zijn gekoppeld aan de Blauwe Loper, en landschappelijke routes vanaf de Dommel zijn voorzien.