Philips Headquarters, Amsterdam - V8 Architects

De transformatie van een brutalistisch post-65 gebouw aan de Zuidas in Amsterdam. Ooit ontworpen als kantoor, daarna in gebruik geweest als internationale school en door V8 Architects weer terug gebracht naar haar oorspronkelijke functie en tevens het nieuwe hoofdkantoor van Philips.

(Beoogde) aanpak

De herontwikkeling van PI59 speelt in op het duale karakter van de Zuidas. Een brutalistisch gebouw transformeerde tot een ‘kantoorvilla in een tuin’, als verbindend element tussen hoogbouw en laagbouw. Gebouw en groene buitenruimte zijn integraal ontworpen, waardoor PI59 genereus bijdraagt aan de kwaliteit van de stad.

Samenwerking met andere disciplines

V8 Architects is begonnen in opdracht van G&S&, adviseerde het bouwteam met de aannemer en is daarna wederom in dienst genomen door de aannemer Wessels Zeist. De rol van de architect is daarmee bestendigd, wat alles te maken heeft met kennis en vertrouwen. Opgedane kennis van de bestaande constructie en de transformatie in BIM konden zo soepel worden overgedragen, wat heeft geleid tot efficiëntere processen, duurzamere keuzes en een krachtig, samenhangend eindresultaat.

Duurzaamheid

Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd aan de hand van verschillende vooruitstrevende benchmarks als BREEAM, WiredScore, REDEFINE en tevens Net Zero Carbon waarmee wordt gecommitteerd aan de klimaatdoelen van het Paris Agreement. Met als resultaat the ‘best in-class-office building’.

Materiaal en techniek

De bestaande betonnen gevel met het brute karakter is vervangen door een ontwerp dat het diapositief is van de oude gevel. Een open raster maakt het gebouw toegankelijk i.p.v. gesloten. Grote ramen met gebogen glas maken het gebouw transparant i.p.v. donker. Ornamenten in messing maken het gebouw verfijnd i.p.v. grof. Gepolijst beton met natuursteen toeslag maakt het gebouw levendig i.p.v. doods. De nieuwe architectuur echoot het oorspronkelijke solide karakter en uit zich als elegant brutalisme

Maatschappelijke impact

PI59 versterkt de ervaring van de groene openbare ruimte. Het ‘leitmotiv’ van de transformatie – van gesloten naar open, van ongenaakbaar naar tastbaar – komt sterk tot uiting aan de westelijke kop. Hier, waar PI59 de ‘aders’ van de stad raakt, wordt een verzonken terras met horeca gecreëerd. Dit draagt bij aan een geactiveerde publieke ruimte langs de Parnassusweg. Groene daken en wadi’s ondersteunen het watermanagement en het openbare ‘groene pleintje’ vormt een verbindend element.

Fysieke impact

PI59 is getransformeerd van een versteend 14.000m2 kantoorgebouw tot een 20.000m2 groene kantoorvilla, met behoud van de hoogte en verschijningsvorm. Het gebouwvolume kenmerkt zich door sprongen in de gevel: ‘pieken’ en ‘dalen’. De ‘dalen’ zijn veranderd tot ‘pieken’ met atria op de grens van de nieuwe vloervelden, waardoor daglicht tot diep in het gebouw reikt. Zo zijn de oude ‘pieken’ de nieuwe ‘dalen’ geworden en blijft de schaal intact.

Buitenruimte

Het publiek toegankelijke ‘groene pleintje’, een semi-ondergrondse parkeergarage, is in participatie met gemeente en buurt gerealiseerd, en creert een welkome groene verbinding tussen twee stedelijke sferen. De private en publieke buitenruimte zijn als één geheel ontworpen, waardoor het gebouw de groene ervaring versterkt.

PDF bestanden

  • v8-architects-pi59-dwarsdoorsnede-1

    Download
  • v8-architects-pi59-dwarsdoorsnede-2

    Download
  • v8-architects-pi59-begane-grond

    Download
  • v8-architects-pi59-gevelaanzicht-prirenestraat

    Download
  • c-v8-architects-principle-facade-section

    Download
  • v8-architects-pi59-amsterdam

    Download