(Beoogde) aanpak
Het gebouw is teruggebracht tot zijn authentieke T-vorm. De uitbreiding vouwt zich als een U om het monument. De oorspronkelijke aula die 100 jaar geleden dienst deed als gymzaal en bijeenkomstruimte, komt hiermee als theater en bibliotheek centraal op een nieuw binnenplein in een groot atrium te staan. De monumentale bouwdelen zijn met behoud van het karakter zorgvuldig gerenoveerd.
Samenwerking met andere disciplines
Als samenwerkingspartners deelden we de ambitie een gebouw te realiseren dat nauw aansluit bij de het onderwijs van Norbertus, met behoud van het monumentale karakter van het originele schoolgebouw. In ontwerpteamoverleggen kwamen we tot integrale oplossingen. Het ontwerp is mede tot stand gekomen door intensieve samenwerking met leerlingen vertegenwoordigd in een Bouwraad.
Duurzaamheid
Ons ontwerp gaat uit van waardebehoud en toekomstbestendigheid. Materialen uit de gesloopte delen, zoals dakbeschot planken en metselstenen, zijn vrijgemaakt voor hergebruik. De monumentale bouwdelen zijn grondig gerenoveerd en van binnenuit na geïsoleerd zonder afbreuk te doen aan de uitstraling. De nieuwbouw omsluit deels het monument en draagt zo ook bij aan isolatie. Pv-panelen op de nieuwbouw voorzien eveneens het historische hoofdgebouw van hernieuwbare energie.
Materiaal en techniek
Met nieuwe installaties en een nieuw ventilatiesysteem voldoet ook het monument nu aan Frisse Scholen. Na kleurenonderzoek is de originele kleur van deuren en kozijnen teruggebracht. Een deel van het hoofdgebouw staat vrij in het nieuwe atrium onder een lichtgewicht ETFE-luchtkussendak. Door lokaal scheidende wanden te verplaatsen—een flexibiliteit die in 1923 al bleek ontworpen—zijn ook binnen het monument passende onderwijsruimten gerealiseerd mét behoud de authentieke gangen.
Maatschappelijke impact
Het lyceum neemt een centrale positie in voor de jeugd in Roosendaal en omgeving. Het monumentale lyceum is als gebouw met cultuurhistorische en sociale waarde behouden en zorgvuldig geïntegreerd, waardoor de geschiedenis van Norbertus doorverteld wordt. Door niet alleen bouwkundig te renoveren maar ook oorspronkelijke functies zoals de aula te herstellen, klopt het hart van Norbertus weer!
Fysieke impact
Tien jaar na de bouw van het Lyceum is het Burgemeester Coenenpark aangelegd en kwam de school aan het park te liggen. Door de jaren heen is ook de buitenruimte om het gebouw veranderd. De compacte vernieuwbouw brengt het landschap rondom de school opnieuw met elkaar in verbinding. Door de uitbreiding achter het hoofdgebouw blijft de uitstraling aan de Lyceumlaan intact. Op het voorterrein zijn parkeerplekken verplaatst. Deze ingrepen maken dat Norbertus weer onderdeel is van het Coenenpark.
Entree
Het leerlingaantal was te groot geworden om de monumentale entree te blijven gebruiken. Om een kwalitatieve nieuwe voorgevel met nieuwe hoofdentree te maken is een gym- en feestzaal uit de jaren 50 doorgesneden. Als kunstlokaal en buitenpodium kreeg het opnieuw een culturele functie. De originele entree blijft in gebruik bij bezoek en speciale bijeenkomsten. De monumentale gangen zijn nu onderdeel van een ruime doorlopende routing waar verkeers- en verblijfsruimten in elkaar overvloeien.