(Beoogde) aanpak
Ons doel was om de schoonheid van het kerkgebouw te accentueren en het opnieuw te laten stralen. Elke ingreep in Muziekwerf is maatwerk en weerspiegelt de ambitie voor verantwoord behoud en een circulaire benadering, zowel van het ontwerpteam als de opdrachtgever. Zo zijn de kerkbanken omgevormd tot zitmeubilair en lambrisering in de foyer, en werden houten kozijnen zorgvuldig gerestaureerd.
Samenwerking met andere disciplines
Intensieve samenwerking met verschillende disciplines door het gehele project heeft het verschil gemaakt. Samen met de akoestisch adviseur hebben we de akoestische ingrepen kunnen integreren in de architectuur en het interieur, waardoor de elementen elkaar versterken. In samenwerking met de lichtadviseur zijn het reflecterende plafond van de nieuwe hoofdingang, de revisie van de originele kroonluchters en gewenste verlichtingseffecten zorgvuldig vormgegeven, wat essentieel is voor de beleving.
Duurzaamheid
Behalve het gebouw zelf volgde ook het interieur het principe van hergebruik: de leistenen vloer, tegels, deuren, deurbeslag, houten kerkbanken en armaturen zijn hergebruikt. Sommige meubels, zoals de Vorm-stoelen, zijn van gerecyclede PET-flessen. We besteedden veel aandacht aan isolatie, vooral van daken en glas, om energie-efficiëntie en lager verbruik te garanderen. Zo creëerden we met respect voor het verleden een hedendaagse plek die weer decennialang mee kan.
Materiaal en techniek
Met veel aandacht voor detail en materialen hebben we het gebouw nieuw leven ingeblazen, terwijl de oorspronkelijke sfeer en ruimtelijke kwaliteiten zo veel mogelijk zijn behouden. Elke ruimte vroeg om een unieke benadering, van op maat gemaakte akoestische behandelingen om geluidsoverlast in de betonnen structuur te vermijden, tot het vervangen van stucwerk door geluidsabsorberend materiaal in het cassetteplafond. Wandpanelen in de grote kerkzaal verspreiden geluid en creëren een warme sfeer.
Maatschappelijke impact
Muziekcentra met oefenruimtes zijn er nauwelijks in Rotterdam. Muziekwerf biedt Rotterdam een bruisend centrum waar jeugdorkesten, popkoren en andere muzikale talenten kunnen oefenen en optreden. Het biedt een breed scala aan muzikale activiteiten die creativiteit en samenwerking stimuleren, van lessen en workshops tot jamsessies en optredens. Met Muziekwerf creëerden we een inspirerende locatie voor de volgende generatie muzikanten en een levendige ontmoetingsplek voor jonge Rotterdammers.
Fysieke impact
Met de transformatie hebben we een historisch gebouw nieuw leven ingeblazen. De herbestemming heeft niet alleen de architectuur versterkt, maar ook de functionaliteit van het pand vergroot. Met de toevoeging van moderne technieken en materialen, in combinatie met behoud van historische elementen, is er een ruimte ontstaan die perfect aansluit bij de behoeften van de stad.
Ontwerpvisie
Muziekwerf bestaat uit muziekstudio’s, een concertzaal, een horecaruimte en kantoorruimte. Het begrijpen van het gebouw, weten hoe het er op verschillende momenten van de dag uitziet, aandacht hebben voor wat er is en wat er moet komen, en hoe deze aspecten met elkaar samenhangen, is voor ons van groot belang geweest. Het resultaat is een maatwerk ontwerp dat in harmonie is met het historische pand. De liefde, zorg en aandacht van het projectteam zijn zichtbaar en voelbaar in het eindresultaat.